Χάκερ ανακτoύν αναρτήσεις σχετικές με την εισβολή στο Καπιτώλιο από το Parler

Το κοινωνικό δίκτυο Parler, δημοφιλές στους συντηρητικούς και τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, αποκλείστηκε από την Amazon την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι αναρτήσεις που δημοσιεύονται εκεί, «ενθαρρύνουν και προτρέπουν σαφώς τη βία». Πριν όμως εξαφανιστεί από το διαδίκτυο, μια χάκερ βρήκε έναν τρόπο να ανακτήσει όλα τα δεδομένα που δημοσίευαν οι χρήστες, κατά την διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Στόχος της χάκερ η οποία είναι γνωστή στο Twitter ως @donk_enby ήταν να βοηθήσει στη διερεύνηση του ρόλου που έπαιξε η πλατφόρμα αυτή, στην αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο. Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της στο Vice, ότι ήθελε να σώσει όλες τις αναρτήσεις που ήταν σχετικές με την εισβολή, πριν αποκλειστεί το Parler.

«Ακόμη ανακαλύπτουμε το βαθμό στον οποίο η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε από τους εξτρεμιστές για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου», δήλωσε η Μπριτ Πάρις, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Rutgers, που ερευνά το θέμα της παραπληροφόρησης.

«Οι ειδικοί των μεταδεδομένων από το Καπιτώλιο καθώς και οι ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν πρόσβαση σε αυτό το πλήθος των δεδομένων που περιλαμβάνουν μηνύματα τα οποία σβήστηκαν μετά τις 6 Ιανουαρίου. Μόνο όταν αναλυθούν θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του ρόλου που έπαιξε το Parler στην επίθεση», εξηγεί στο Vice, η Πάρις. Μια ομάδα ακτιβιστών χάκερ επίσης έσωσε ένα μεγάλο μέρος των μηνυμάτων που αναρτήθηκαν στο Parler προτού χαθεί από το διαδίκτυο, και σκοπεύει να τα αρχειοθετήσει σε δημόσιο αρχείο, σύμφωνα με το Associated Press.

https://twitter.com/_IntelligenceX/status/1347010806672732163?s=20

Πώς έγινε η επιχείρηση αρχειοθέτησης

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες για τον επικείμενο αποκλεισμό του Parler, η donk_enby, η οποία μελετά το δίκτυο αυτό εδώ και μήνες, σκέφτηκε ότι πολλές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με μια από τις ανερχόμενες ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες της Αμερικής, θα παρέμεναν άγνωστες. Η χάκερ μαζί με άλλους συνεργάτες της και ερευνητές, κατάφεραν να ανακτήσουν και να αρχειοθετήσουν σχεδόν κάθε ανάρτηση, φωτογραφία και βίντεο στο Parler προτού αυτό εξαφανιστεί από το διαδίκτυο.

Η επιχείρηση της αρχειοθέτησης ήταν ένας αγώνας ενάντια στο ρολόι καθώς η Amazon θα «έκοβε» τις υπηρεσίες φιλοξενίας στο Parler μέσα στις επόμενες ώρες, και η ομάδα έπρεπε να ανακτήσει 50 terrabytes δεδομένων από τον ιστότοπο.

Η Archive Team, μια εθελοντική ομάδα χάκερ και ερευνητών δεδομένων, έμαθε για την προσπάθειά της donky_enby και αποφάσισε να τη βοηθήσει. Δημιούργησε ένα εργαλείο που επιτρέπει στους ανώνυμους χρήστες του Twitter να προσφέρουν εθελοντικά το δικό τους εύρος ζώνης για να επιταχύνουν τη μεταφορά, η οποία σε ένα σημείο κορυφώθηκε στα 50 GB ανά δευτερόλεπτο. Η επιπλέον ταχύτητα αποδείχθηκε κρίσιμη καθώς η ομάδα κατάφερε να καταγράψει το 96% του περιεχομένου του Parler μέχρι τα μεσάνυχτα.

https://twitter.com/donk_enby/status/1348440720504401921?s=20

Αυτό μεταφράζεται σε 56,7 terabyte δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνουν κάθε δημόσια ανάρτηση στο Parler- 412 εκατομμύρια αρχεία συνολικά- συμπεριλαμβανομένων 150 εκατομμυρίων φωτογραφιών και περισσότερων από 1 εκατομμυρίου βίντεο. Καθένα από αυτά είχε ενσωματωμένα μεταδεδομένα όπως συντεταγμένες ημερομηνίας, ώρας και GPS, καθώς το Parler δεν τα σβήνει.

https://twitter.com/donk_enby/status/1349082533552672769?s=20

Ένας από τους ανώνυμους χρήστες που συνέβαλλαν στην προσπάθεια, έγραψε στον ιστότοπό του: «τα αρχεία κοινοποιήθηκαν από αυτόν τον ιστότοπο και μετατράπηκαν σε αρχείο torrent, οπότε η διανομή τους δεν είναι πλέον στο χέρι μου. Τα δεδομένα κοινοποιήθηκαν επίσης με ερευνητικούς και αρχειακούς οργανισμούς».

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της αρχειοθέτησης των μηνυμάτων, χρήστες στο Twitter, το Reddit και το Facebook, ισχυρίζονταν ότι οι χάκερ είχαν καταγράψει ιδιωτικές πληροφορίες, όπως άδειες οδήγησης, ταυτότητες και άλλες εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες. Όμως σύμφωνα με την donk_enby «όλα τα στοιχεία που βρήκαμε ήταν διαθέσιμα και δημόσια στο διαδίκτυο».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρήστες του Parler ανταποκρίθηκαν με απειλές. «Όλο το μίσος και οι απειλές που δέχομαι, καθιστούν την προσπάθεια αυτή ακόμη πιο ικανοποιητική. Δεν ξέρω τι πληροφορίες βρίσκονται στα δεδομένα, αλλά οι άνθρωποι φοβούνται», λέει η χάκερ.

Αυτή την ώρα, το FBI, η πολιτεία, οι τοπικές αρχές και οι ερευνητές ανοιχτής πηγής (open source) εξετάζουν τα δεδομένα και αναζητούν στοιχεία για την εισβολή της Τετάρτης.

Έκτοτε, το Parler «βρήκε καταφύγιο » στην Epik, μια υπηρεσία που φιλοξενεί κι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από ακροδεξιές ομάδες, όπως την Gab και την 8chan.

ΠΗΓΗ: USAtoday, Vice

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος