Τριάντα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ που έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, ένα νέο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας έχει ως στόχο να μας μεταφέρει πίσω στην ημέρα της καταστροφής.

Η έκρηξη έγινε στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής ένωσης, κατά τη διάρκεια προγράμματος δοκιμών.

Το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, προκάλεσε τον άμεσο θάνατο 31 ατόμων και επηρέασε αρνητικά την υγεία εκατοντάδων ανθρώπων σε βάθος χρόνου, αυξάνοντας τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και λευχαιμίας στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια που σκόρπισε το ατύχημα. Επιπλέον, είχε ιδιαίτερα σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς το περιβάλλον επιβαρύνθηκε βαρύτατα.

Επιπτώσεις δεν υπήρξαν μόνο στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Η ανάκαμψη και η αναγέννηση ήρθε μετά από χρόνια. Η φύση ξαναγεννιέται, η περιοχή αρχίζει να αναπτύσσεται και η οικονομία να ανακάμπτει.

Το ντοκιμαντέρ Chernobyl VR project από το game studio The Farm 51, μέσω της εικονικής πραγματικότητας μας μεταφέρει στα χαλάσματα που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα και βοηθά να κατανοήσουμε το μέγεθος της καταστροφής και να αναβιώσουμε την 26η Απριλίου του 1986, ημέρα ορόσημο για τη διεθνή κλίμακα πυρηνικών γεγονότων.

3059300-inline-i-1-chernobyl-exclusion-zone

 

 

 

Βίντεο/φωτογραφίες: The Farm51

Πηγές: Fast Company, TheVerge

Μοιράσου το άρθρο: