Covid-19: Ερευνητική ομάδα αναπτύσσει επικαλύψεις επιφανειών με αντιιική δράση

Ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και μπορεί να επιβιώσει έως και μερικές ημέρες σε διάφορες επιφάνειες. Ως εκ τούτου, η απολύμανση επιφανειών με υψηλή πιθανότητα μόλυνσης όπως είναι τα πόμολα είναι άκρως σημαντική, ωστόσο, τα απολυμαντικά που υπάρχουν στην αγορά, περιέχουν κυρίως χημικές ουσίες όπως το δηλητηριώδες υποχλωριώδες νάτριο (λευκαντικό) ή το αλκοόλ, και η δράση τους είναι προσωρινή.

Την ανάπτυξη επικαλύψεων επιφανειών με αντιιική δράση, ερευνά η επιστημονική ομάδα του Angel Porgador, από το Τμήμα Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Γενετικής και του Mark Schvartzman, από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Ben Gurion του Ισραήλ. Οι επικαλύψεις αυτές έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση και περιέχουν νανοσωματίδια μεταλλικών ιόντων και πολυμερών με αντι-ιική και αντιμικροβιακή δράση.

Ορισμένα μέταλλα μπορεί να είναι θανατηφόρα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες για ιούς και βακτήρια, όχι όμως για τον άνθρωπο. Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε την επίδραση επιφανειών επικαλυμμένων με νανοσωματίδια διαφόρων μετάλλων, στη μολυσματικότητα των ρετροιών σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι επιφάνειες επικαλυμμένες με νανοσωματίδια χαλκού, μπλοκάρουν τη μόλυνση των κυττάρων από τον ιό.

Covid-19: Ερευνητική ομάδα αναπτύσσει επικαλύψεις επιφανειών με αντιιική δράση

Οι αντι-ιικές επικαλύψεις θα μπορούν είτε να βαφτούν είτε να ψεκαστούν σε επιφάνειες. Οι επικαλύψεις βασίζονται σε πολυμερή και περιέχουν νανοσωματίδια χαλκού και άλλων μετάλλων. Τα νανοσωματίδια που είναι ενσωματωμένα στο πολυμερές θα επιτρέψουν την ελεγχόμενη απελευθέρωση μεταλλικών ιόντων στην επικαλυμμένη επιφάνεια. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα ιόντα έχουν ισχυρό αντι-ιικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να εξαλείψει τα σωματίδια του ιού που προσκολλώνται στην επιφάνεια. Επειδή η απελευθέρωση ιόντων είναι εξαιρετικά αργή, η επικάλυψη μπορεί να είναι αποτελεσματική για μεγάλο χρονικό διάστημα από εβδομάδες έως και μήνες, και θα μειώσει τη μολυσματικότητα των σωματιδίων του ιού περισσότερο από δέκα φορές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το προϊόν θα είναι αποτελεσματικό και για γενική αντιιική και αντιβακτηριακή επικάλυψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντι-παθογόνος ουσία σε μέρη με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως νοσοκομεία, αλλά και σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και κινηματογράφους. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι επικαλύψεις αυτές θα είναι αποτελεσματικές όχι μόνο έναντι του κορονοϊού αλλά και άλλους ιούς και βακτήρια.

«Η επικάλυψη που αναπτύσσουμε βασίζεται σε μέταλλα που είναι τοξικά για ιούς ή βακτήρια, αλλά απολύτως φιλικά προς τον άνθρωπο. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η χρήση τέτοιων μετάλλων για αντι-ιικές εφαρμογές αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις λόγω της φύσης των μετάλλων, όπως η τάση για οξείδωση και διάβρωση. Τα νανοσωματίδια παρέχουν μια λύση σε αυτά τα εμπόδια. Ένα άλλο πλεονέκτημα των νανοσωματιδίων είναι η αναλογία μεγάλης επιφάνειας προς όγκο, η οποία οδηγεί σε μια αποτελεσματική αντιιική επιφάνεια χρησιμοποιώντας σχετικά μικρή ποσότητα μετάλλου. Επιπλέον, τα νανοσωματίδια του ιού μετάλλου μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε ένα πολυμερές που μπορούν να καλύψουν τις σχετικές επιφάνειες για μεγάλα χρονικά διαστήματα», εξηγεί Δρ. Mark Schvartzman.

ΠΗΓΗ: Medtechnews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος