COVID-19: Oι ερευνητές αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση της ανοσίας στις νέες παραλλαγές

Οι νέες παραλλαγές του κορoνοϊού έχουν ωθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν άλλες ανοσολογικές αποκρίσεις που προστατεύουν από ιούς, αναφέρει σε άρθρο του το “Nature“. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα Τ κύτταρα – μια ομάδα ανοσοκυττάρων που μπορούν να στοχεύσουν και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα – θα μπορούσαν να παρέχουν μερική ανοσία ενάντια στην COVID-19, ακόμη και όταν τα αντισώματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της νόσου.

«Γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα είναι πιθανότατα λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά ίσως τα Τ κύτταρα να μπορούν να μας σώσουν», λέει η Ντάινα Γκρέιμπος, αναλύτρια βιοτεχνολογίας στην επενδυτική τράπεζα SVB Leerink στη Νέα Υόρκη. «Είναι λογικό βιολογικά. Δεν έχουμε τα δεδομένα, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε».

Η ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα αντισώματα, λέει ο Αλεσάντρο Σέτε, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της La Jolla στην Καλιφόρνια. Τα αντισώματα – ιδιαίτερα εκείνα που συνδέονται με κρίσιμες ιικές πρωτεΐνες και εμποδίζουν τη μόλυνση – μπορεί να είναι το κλειδί για την ανοσία η οποία όχι μόνο μειώνει τη σοβαρότητα μιας ασθένειας, αλλά αποτρέπει τη λοίμωξη εντελώς. Αυτό το επίπεδο προστασίας θεωρείται ιδανικό, αλλά συνήθως απαιτεί μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, λέει ο επιστήμονας.

Κατασταλτικά Τ κύτταρα

Παράλληλα με τα αντισώματα, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μια «στρατιά» Τ κυττάρων που μπορούν να στοχεύσουν ιούς. Μερικά από αυτά, γνωστά ως κατασταλτικά Τ κύτταρα (ή CD8 + Τ κύτταρα), αναζητούν και καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα βοηθητικά Τ κύτταρα (ή CD4 + Τ κύτταρα) είναι σημαντικά για διάφορες ανοσολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης της παραγωγής αντισωμάτων και κατασταλτικών Τ κυττάρων.

Τα Τ κύτταρα δεν εμποδίζουν τη μόλυνση, επειδή ενεργοποιούνται μόνο αφού ένας ιός διεισδύσει στο σώμα. Αλλά είναι σημαντικά γιατί εξαλείφουν μια υπάρχουσα λοίμωξη. Στην περίπτωση της COVID-19, τα κατασταλτικά Τ κύτταρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση μιας λοίμωξης, λέει η Ανίκα Κάρλσον, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

«Εάν είναι σε θέση να σκοτώσουν τα μολυσμένα κύτταρα πριν αυτά εξαπλωθούν, τότε αυτό θα επηρεάσει και τη σοβαρότητα της νόσησης», λέει. Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη μετάδοση περιορίζοντας την ποσότητα του ιού ενός μολυσμένου ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής απελευθερώνει λιγότερα σωματίδια ιού.

Τα Τ κύτταρα μπορεί επίσης να είναι πιο ανθεκτικά από τα αντισώματα στις νέες παραλλαγές. Μελέτες του Σέτε και των συναδέλφων του, έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 συνήθως δημιουργούν Τ κύτταρα που στοχεύουν τουλάχιστον 15-20 διαφορετικά πρωτεϊνικά θραύσματα κορονοϊού.

Αλλά ποια πρωτεϊνικά θραύσματα χρησιμοποιούνται ως στόχοι μπορεί να ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πληθυσμός θα δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία Τ κυττάρων. «Αυτό δυσκολεύει τον ιό στο να μεταλλαχθεί για να ξεφύγει από την αναγνώριση των κυττάρων, σε αντίθεση με τα αντισώματα», εξηγεί στο “Nature” ο Σέτε.

Έτσι, όταν οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή (501Y.V2) είναι πιο ανθεκτική στα τρέχοντα εμβόλια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν τα Τ κύτταρα είναι λιγότερο ευάλωτα στις μεταλλάξεις του.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει. Σε σχετική προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες αποκρίσεις Τ-κυττάρων στον εμβολιασμό ή σε προηγούμενη λοίμωξη, δεν στοχεύουν περιοχές οι οποίες έχουν μεταλλαχθεί στις δύο πρόσφατα ανακαλυφθείσες παραλλαγές. Ο Σέτε λέει ότι η ομάδα του έχει προκαταρκτικά στοιχεία ότι είναι απίθανο να επηρεαστεί από τις μεταλλάξεις η πλειονότητα των αποκρίσεων Τ-κυττάρων.

Εάν τα Τ κύτταρα παραμένουν ενεργά έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, ίσως να μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρές ασθένειες, λέει ο ανοσολόγος Τζον Γουέρι από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε από τα διαθέσιμα δεδομένα, προειδοποιεί.

Ανασχεδιασμός εμβολίων

Οι ερευνητές αναλύουν τώρα δεδομένα κλινικών δοκιμών για τα τρέχοντα εμβόλια έναντι του κορονοϊού, αναζητώντας ενδείξεις για το αν είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής. Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια της Novavax, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία από ήπια COVID-19 στη Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί ευρέως η παραλλαγή 501Y.V2, συγκριτικά με χώρες όπου αυτή η παραλλαγή είναι λιγότερο συχνή.

Στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς το εμβόλιο ήταν μόνο κατά 22% αποτελεσματικό έναντι της ήπιας COVID-19 σε δείγμα 2.000 ατόμων στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, αυτή η κλινική δοκιμή ήταν πολύ μικρή και οι συμμετέχοντες ήταν πολύ νεαροί σε ηλικία για να μπορέσουν οι ερευνητές να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρή νόσηση από κορονοϊό, λέει ο Σέιν Κρότι, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της La Jolla.

Ορισμένοι προγραμματιστές εμβολίων κατά του κορονοϊού ήδη αναζητούν τρόπους για την ανάπτυξη εμβολίων επόμενης γενιάς που θα διεγείρουν αποτελεσματικότερα τα Τ κύτταρα. Τα αντισώματα ανιχνεύουν μόνο πρωτεΐνες εκτός κυττάρων και πολλά εμβόλια στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορονοϊού. Όμως, η πρωτεΐνη ακίδα είναι «αρκετά μεταβλητή», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι επιρρεπής σε μετάλλαξη, λέει η Κάρλσον.

Τα Τ κύτταρα αντιθέτως, μπορούν να στοχεύσουν ιικές πρωτεΐνες εντός των μολυσμένων κυττάρων, μερικές από τις οποίες είναι πολύ σταθερές. Αυτό αυξάνει τη δυνατότητα σχεδιασμού εμβολίων κατά πρωτεϊνών που μεταλλάσσονται λιγότερο συχνά από ό, τι η πρωτεΐνη ακίδα.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Gritstone Oncology στην Καλιφόρνια, σχεδιάζει ένα πειραματικό εμβόλιο που ενσωματώνει τον γενετικό κώδικα διαφόρων πρωτεϊνικών θραυσμάτων του κορονοϊού τα οποία προκαλούν αποκρίσεις Τ-κυττάρων, καθώς και την πλήρη πρωτεΐνη ακίδα, για να διασφαλιστεί ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων θα είναι ισχυρές. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Gritstone Άντριου Άλλεν ελπίζει ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών και ότι το εμβόλιο της εταιρείας του δεν θα χρειαστεί ποτέ. «Αυτό το αναπτύξαμε για να προετοιμαστούμε για κακά σενάρια», λέει.

ΠΗΓΗ: Nature

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος