Covid-19: Οι Γάλλοι από τους πιο απρόθυμους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα

Η Γαλλία προετοιμάζεται να ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση τονίζει ότι είναι απαραίτητο οι αρχές να είναι διαφανείς με τη διαδικασία έγκρισης, δεδομένου του μακροχρόνιου σκεπτικισμού πολλών Γάλλων πολιτών για τους εμβολιασμούς.

Πρόσφατα, η εταιρεία Ipsos πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις προθέσεις των πολιτών σε 15 χώρες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Στους 18.000 ενήλικες που ερωτήθηκαν, το 85% των ερωτηθέντων στην Κίνα και το 64% στις ΗΠΑ απάντησε καταφατικά, ενώ στη Γαλλία μόνο το 54% δήλωσε πως σκοπεύει  να εμβολιαστεί.

«Η γνώμη των Γάλλων αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας αλλά και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε για τα εμβόλια», εξηγεί η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπουβέ, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Ύπατης Υγειονομικής Αρχής της Γαλλίας (HAS ).

Η ομάδα που ανέλυσε τα ευρήματα πάντως, πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στη Γαλλία, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αρνούνται να εμβολιαστούν είναι ότι φοβούνται τις πιθανές συνέπειες του εμβολίου», δήλωσε ο Αντουάν Μπριστιέλ, ερευνητής στο Ίδρυμα Jean Jaurès.

«Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ή τα επιστημονικά ιδρύματα όταν τους λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούν και για αυτό φοβούνται πολύ να εμβολιαστούν», εξηγεί ο ερευνητής.

Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθήκαν από μια άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία Odoxa-Dentsu τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία, ο μισός πληθυσμός στη Γαλλία δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Αυτή η δυσπιστία των Γάλλων όμως δεν είναι κάτι καινούριο. Σύμφωνα με ερευνητές, το αντιεμβολιαστικό κίνημα κερδίζει έδαφος στην χώρα από τη δεκαετία του 1980.

Τη δεκαετία του ’80, πραγματοποιήθηκε ένας μαζικός εμβολιασμός στη Γαλλία κατά της ηπατίτιδας Β, αλλά στη συνέχεια προέκυψαν υποψίες ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας. Διαδοχικές μελέτες απέκλεισαν αυτήν τη θεωρία, αλλά η δυσπιστία παρέμεινε.

Αυτό που είναι σίγουρο σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες είναι ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και τα οποία δεν είχαν εντοπίσει κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

«Μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού απορρίπτει τα εμβόλια», λέει ο Τζέρεμι Γουάρντ, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS). «Οι Γάλλοι ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια ορισμένων εμβολίων, τις παρενέργειες τους ή την παρουσία ουσιών που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως το αλουμίνιο ή ο υδράργυρος».

Εκστρατεία εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές θα ξεκινήσουν να εξετάζουν τα διάφορα εμβόλια κατά του κορονοϊού για να καταλήξουν σε κάποια αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες. Ο Γάλλος υπουργός υγείας Ολιβιέ Βεράν επανέλαβε τον στόχο που είχε θέσει ο Εμανουέλ Μακρόν για τους πρώτους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Ο Βεράν υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε στην επιφυλακτικότητα των Γάλλων.

«Αν και η Γαλλία είναι η χώρα του Παστέρ, είναι μια χώρα που αμφιβάλλει και μερικές φορές αμφιβάλλει έντονα, όταν πρόκειται για ένα εμβόλιο που παράγεται εντός τόσο μικρού χρονικού διαστήματος».

Η κυβέρνηση ελπίζει να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και συγκεκριμένα των τροφίμων γηροκομείων. Στη δεύτερη φάση της εκστρατείας, θα εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, ωστόσο το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Στο γενικό πλαίσιο δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μια ομάδα πολιτών που θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της προόδου της εκστρατείας του εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: CGTN, Challenges, Lavoixdunord, Francetvinfo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος