COVID-19: Πάνω από 80 κλινικές δοκιμές για εύρεση θεραπείας

Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει ή ετοιμάζει ταυτόχρονα περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές διαφόρων θεραπειών για τον κορονοϊό, COVID-19. Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σουμίγια Σουαμινατάν, δήλωσε ότι οι ομάδες της αποτιμούν τις κλινικές δοκιμές της Κίνας, και σχεδιάζουν ένα πρωτόκολλο κλινικής δοκιμής που θα πρέπει να ακολουθείται από όλες τις επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο, οι οποίες αναζητούν θεραπείες για το νέο ιό.

Εάν οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιεί η Κίνα και που περιλαμβάνουν έως και 600 άτομα η κάθε μία, δεν ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές, όπως οι ομάδες ελέγχου (υγιών ατόμων) παράλληλα με εκείνες των ασθενών, ούτε γίνεται τυχαιοποίησή τους, τότε οι προσπάθειες της θα είναι μάταιες. Ετσι, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με κινέζους επιστήμονες για να καθορίσουν τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Το πρωτόκολλο κλινικής δοκιμής του ΠΟΥ έχει σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτο και να επιτρέπει στους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να συγκεντρώνουν τα αποτελέσματά τους με την πάροδο του χρόνου. Θα συγκρίνει δύο ή τρεις θεραπείες που υποστηρίζονται από επιστημονικές αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός φαρμάκου για τον ιό HIV του AIDS (Lopinavir και Ritonavir), και ενός πειραματικού αντιικού που ονομάζεται (Remdesivir). Τα δύο φάρμακα για το HIV μπλοκάρουν ένζυμα που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τον κορονοϊό. Σε ζώα που δοκιμάσθηκαν ήδη, μείωσαν τα επίπεδα παλαιότερων συγγενικών ιών που προκαλούν τις ασθένειες SARS και MERS. Το Remdesivir, είχε επίσης κάποια επιτυχία με την θεραπεία του κορονοϊού στα ζώα. Τον περασμένο Ιανουάριο, ανακοινώθηκε ότι ένας ασθενής στις ΗΠΑ θεραπεύθηκε από τη νόσο COVID-19 μετά τη θεραπεία του με το εν λόγω φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, η Κίνα ξεκίνησε δύο ελεγχόμενες, με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) κλινικές δοκιμές σε Remdesivir, που περιλάμβανε 760 άτομα. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου και το φάρμακο θα μπορούσε να εγκριθεί από τις κινεζικές αρχές το Μάιο, δήλωσε ο Σίμπο Τζιανγκ του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, αν και όπως είπε, «η επιδημία μπορεί να έχει σταματήσει έως τότε».

Επίσης, η Κίνα ξεκίνησε κλινικές δοκιμές με χλωροκίνη, ένα φάρμακο για την ελονοσία που κατέστρεψε τα κύτταρα του νέου ιού SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές καλλιέργειες. Μια άλλη κλινική δοκιμή σε 300 άτομα θα ελέγξει κατά πόσο ο ορός αίματος των ασθενών που επιβίωσαν του COVID-19, μπορεί να ενισχύσει τα αντισώματα σε νέους ασθενείς.  Το σκεπτικό είναι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσει σταθερά ένας άνθρωπος για να πολεμήσει έναν ιό, μπορεί να βοηθήσουν έναν άλλον ασθενή που έχει μολυνθεί πρόσφατα, καθώς αυτή η θεραπεία είχε κάποια επιτυχία όταν χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις άλλων ιών τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με κινέζους επιστήμονες για να θέσει τις προδιαγραφές όλων των κλινικών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν παραδοσιακά κινεζικά φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019, ο ΠΟΥ αναγνώρισε την παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως εναλλακτική ιατρική, μια κίνηση που επικρίθηκε από την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα όμως με την επικεφαλής του ΠΟΥ, με αυτόν τον τρόπο, ο διεθνής οργανισμός μπορεί να αξιολογήσεί με την ίδια αυστηρότητα και τα παραδοσιακά κινεζικά φάρμακα.

ΠΗΓΗ: Nature 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος