DeepMind: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας για τον κορονοϊό

Η DeepMind, θυγατρική εταιρεία της Google που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δημοσίευσε «ανοιχτού κώδικα» (open source) προβλέψεις σχετικά με τον κορονοϊό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές στην παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου γρηγορότερα. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε προβλέψεις για τις πρωτεϊνικές δομές που σχετίζονται με τον ιό.

Η DeepMind, που αποκτήθηκε από την Google το 2014, έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα AlphaFold για να δημιουργήσει προβλέψεις σχετικά με τις πρωτεϊνικές δομές του κορονοϊού, μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Αν και αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν επαληθευτεί εργαστηριακά, μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες στο να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο κορονοϊός αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας. Πάντως, μέχρι στιγμής, το σύστημα έχει προβλέψει με ακρίβεια μια πρωτεϊνική δομή του SARSCoV-2.

DeepMind: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας για τον κορονοϊό

Η DeepMind λέει ότι η κατανόηση της δομής μιας πρωτεΐνης συνήθως διαρκεί μήνες ή και περισσότερο, ενώ προηγούμενη γνώση παρόμοιων πρωτεϊνικών δομών είναι επίσης σημαντική. Το σύστημα AlphaFold χρησιμοποιεί πρόσφατα αναπτυγμένες μεθόδους για να παρέχει ακριβείς προβλέψεις της πρωτεϊνικής δομής χωρίς να έχει  προηγούμενη γνώση άλλων δομών.

Η ομάδα του DeepMind δήλωσε ότι συνήθως θα περίμενε την επιθεώρηση των ευρημάτων από ένα ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία, δεδομένης της «πιθανής σοβαρότητας και της ευαισθησίας του ζητήματος».

Η εταιρεία έγινε γνωστή το 2017, όταν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, κατάφερε να κερδίσει τους κορυφαίους παίκτες στα παιχνίδια Go και StarCraft II, ενώ πιο πρόσφατα είδαμε την τεχνολογία της να χρησιμοποιείται και στον τομέα της διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.

ΠΗΓΗ: Mashable

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος