Δερμιτζάκης: Θα έχουμε εμβόλιο στην Ελλάδα εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος (video)

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα κοντά στα 400 κρούσματα, ενώ ο καιρός αρχίζει να χειμωνιάζει και ο κόσμος να μαζεύεται σε κλειστούς χώρους, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για το επικείμενο εμβόλιο κατά της CoViD-19. Τις ανησυχίες προσπάθησε να καθησυχάσει ο Μ. Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής, στην εκπομπή «από τις 6».

Μιλώντας για την περίοδο μετάδοσης του ιού ο καθηγητής τόνισε πως κάποιος μπορεί να είναι φορέας για περίπου 10 μέρες, οπότε η ιχνηλάτηση γίνεται με τις επαφές του ατόμου εκείνο το διάστημα. Επιπλέον πρόσθεσε πως η επαναμόλυνση μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά πολύ πιο ήπια συμπτώματα για δύο λόγους. «Υπάρχουν δύο επίπεδα μνήμης που έχει ο οργανισμός μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για τυχόν μολύνσεις, με δεδομένο ότι ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί. Το πρώτο είναι τα αντισώματα που παράγονται αμέσως μετά την μόλυνση και κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Δεύτερον υπάρχει μια πιο μακροχρόνια μνήμη, η οποία συναντάται στα κύτταρα και όχι σε αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα, η οποία ουσιαστικά δίνει πιο γρήγορη απάντηση από ότι θα έδινε σε ένα άτομο που δεν έχει μολυνθεί ποτέ. Επομένως θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο και σπανιότατο κάποιος να χειροτερέψει στη δεύτερη μόλυνση, χωρίς να είναι αδύνατο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δεύτερη νόσηση θα φέρει ή ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό είναι το φυσιολογικό».

Η σταθερότητα των κρουσμάτων δείχνει πως έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την αύξηση, αλλά ο μεγάλος αριθμός δίνει μεγάλη πιθανότητα στη γρήγορη και άμεση αύξηση των κρουσμάτων σε μη διαχειρίσιμους αριθμούς. Γι’ αυτό η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα με κυριότερο την αποφυγή του συνωστισμού. Ωστόσο αξίζει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε με την λέξη συνωστισμός. Ο κ.Δερμιτζάκης ορίζει τον συνωστισμό όπως και η Κυβέρνηση. Είναι ένας χώρος, είτε ανοιχτός είτε κλειστός, όπου μαζεύεται αρκετός κόσμος.

«Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, ένα κάποιος περπατάει στην Ερμού, που έχει πολύ κόσμο, και βλέπει δύο γνωστούς του και σταματήσουν να συζητήσουν, είναι συνωστισμός αυτό;»

«Σε περιοχές που έχουμε πολύ μεγάλη κινητικότητα και μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουμε κόσμο ακόμα και έξω και γενικότερα ο κόσμος μαζεύεται πολύ, εγώ θα έλεγα ότι η οδηγία θα έπρεπε να ναι, φοράμε τη μάσκα πριν μπούμε σε αυτή τη περιοχή, όπως για παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, επειδή έχει περισσότερους συνωστισμούς, από ότι μη συνωστισμούς. Η περιοχή αυτή έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού που θα έπρεπε να φοράνε όλοι μάσκα, μπαίνοντας σε αυτή. Νομίζω αυτό είναι πιο εύκολο στη διαχείριση και πιο κατανοητό στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Αρκετοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα εμβόλια, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να λειτουργεί όπως πριν. Ωστόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για το αν τα εμβόλια θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως δεν μπορεί από τώρα να κρίνει κανένα εμβόλιο γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αλλά οι περισσότερες εταιρείες ακολουθώντας το πρωτόκολλο φαίνεται πως θα έχουν αποτελεσματικά εμβόλια εντός του χρονοδιαγράμματος.

«Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ξεκινήσει ήδη παραγωγή, ακριβώς με τη λογική, όταν θα πραγματοποιηθεί η έγκριση να υπάρχουν ήδη δόσεις, που θα δοθούν. Για παράδειγμα η Johnson & Johnson έκανε μία διακοπή της χορήγησης για κάποια ανεξήγητη ασθένεια, η οποία δεν ξέρουμε αν έχει κάποια σχέση με το εμβόλιο αλλά αυτό είναι το πρωτόκολλο, να σταματούν την δοκιμή μέχρι να το ξεκαθαρίσουν. Το πιο πιθανό είναι να βγει τις επόμενες ημέρες, όπως είχε γίνει με την AstraZeneca. Υπάρχει, όμως αυξημένη ενεργητικότητα, νομίζω ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα (ίσως τέλος αυτού του χρόνου, πιθανότερα αρχές του επόμενου) θα έχουμε εμβόλια στη Ελλάδα και σε αναπτυγμένες χώρες για να αρχίσει να εμβολιάζεται ο πληθυσμός, νομίζω ότι ισχύει ακόμα», υποστήριξε.

Ο Μ. Δερμιτζάκης ολοκλήρωσε την συνέντευξη του τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης από πλευράς των μέσων και της συνειδητοποίησης από μεριάς των πολιτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος