Διαδίκτυο των Αισθήσεων: Ο εγκέφαλος ως διεπαφή χρήστη

Ίσως να γνωρίζετε ήδη για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα καθώς και τις απτικές διεπαφές. Ποιες είναι όμως οι επόμενες αναδυόμενες τεχνολογίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια;

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη χρήση του όρου “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” (IoT), οι ειδικοί προβλέπουν ότι το Διαδίκτυο των Αισθήσεων (IoS) είναι αυτό που θα καθορίσει το επόμενο κεφάλαιο στις διαδικτυακές εμπειρίες με τη δυνατότητα του δικτύου 5G.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Οι 10 πιο καυτές τάσεις» του Ericsson ConsumerLab, μέχρι το 2030, όλοι θα γνωρίζουμε το Διαδίκτυο των Αισθήσεων. Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι σε δέκα χρόνια, η συνδεδεμένη τεχνολογία που αλληλεπιδρά με όλες τις αισθήσεις μας, θα είναι πραγματικότητα.

Ο εγκέφαλος ως διεπαφή χρήστη

Το Διαδίκτυο των Αισθήσεων θα γίνει πραγματικότητα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), την εικονική πραγματικότητα (VR), την αυξημένη πραγματικότητα (AR), το 5G και τον αυτοματισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση του εγκεφάλου ως διεπαφή χρήστη θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των πληκτρολογίων, των ποντικιών, των ελεγκτών παιχνιδιών και τελικά των διεπαφών χρήστη για οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή. Ο χρήστης θα χρειάζεται απλά να σκεφτεί μια εντολή και αυτή θα πραγματοποιείται. Τα smartphone θα μπορούσαν ακόμη και να λειτουργήσουν χωρίς οθόνες αφής.

Αυτό σημαίνει νέες κατηγορίες συσκευών με εντελώς νέα παραδείγματα αλληλεπίδρασης. Μεταξύ αυτών, οι καταναλωτές έχουν υψηλές προσδοκίες για τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Οι δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη άλλων εφαρμογών που σήμερα είναι σχεδόν αδιανόητες. Για παράδειγμα, όλοι μας έχουμε συναντήσει κάποιον τον οποίον δεν θυμόμαστε από πού γνωρίζουμε. Αυτό το πρόβλημα θα έχει εξαλειφθεί έως το 2030 σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων, καθώς τα γυαλιά AR θα μας δίνουν πληροφορίες για τα άτομα που θα συναντούμε.

Η τεχνολογία θα έχει πρόσβαση στη σκέψη σας

Θα θέλατε η τεχνολογία να έχει πρόσβαση στις σκέψεις σας; Σύμφωνα με το Ericsson ConsumerLab, αυτό θα κάνει το Διαδίκτυο των Αισθήσεων.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι μέχρι το 2030 το μυαλό τους θα είναι συνδεδεμένο και ότι θα έχουν τη δυνατότητα να απαντούν σε σύντομα μηνύματα χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Το 40% πιστεύει ότι θα έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται απευθείας τις σκέψεις του με φίλους του.

Με αυτήν την τεχνολογία, οι έννοιες της ακεραιότητας και της ιδιωτικότητας θα διαμορφωθούν. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι παραπάνω από το 50% δεν θέλει να έχουν πρόσβαση στις σκέψεις του οι διαφημιστές, καθώς θεωρεί ότι αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά.

ΠΗΓΗ: InterestingEngineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος