Διαστημόπλοιο κατέγραψε «πράσινη λάμψη» στον Άρη

Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κατέγραψαν μια πράσινη λάμψη στην ατμόσφαιρα του Άρη. Είναι η πρώτη φορά που αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται εκτός Γης και η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ExoMars Trace Gas Orbiter, το οποίο μελετά τον πλανήτη Άρη από τον Οκτώβριο του 2016. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy.  

Η πολική πράσινη λάμψη της Γης συμβαίνει όταν τα ηλεκτρόνια από το διάστημα συγκρούονται με την ανώτερη ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα της Γης και του Άρη, λάμπουν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας χάρη στο φως του ήλιου. Τη νύχτα, δημιουργείται μια λάμψη όταν τα μόρια στην ατμόσφαιρα που διαλύθηκαν, ενώνονται ξανά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η λάμψη εμφανίζεται όταν το φως του ήλιου ανακινεί ατμοσφαιρικά μόρια και άτομα, όπως το άζωτο και το οξυγόνο.

Οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μπορούν λόγω θέσης, να διακρίνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια την πράσινη νυχτερινή λάμψη της Γης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πλανήτης μας έχει μια φωτεινή επιφάνεια, η οποία μπορεί να «σκεπάσει» αυτήν την αμυδρή λάμψη. Το ίδιο ισχύει και για άλλους πλανήτες, γι’ αυτό και η ανακάλυψη της πράσινης λάμψης γύρω από τον Άρη είναι τόσο συναρπαστική για τους επιστήμονες.

«Μία από τις πιο φωτεινές εκπομπές που παρατηρούνται στη Γη προέρχεται από τη νυχτερινή λάμψη και πιο συγκεκριμένα, από άτομα οξυγόνου που εκπέμπουν ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός1 που δεν έχουμε δει ποτέ σε άλλο πλανήτη», δήλωσε Ζαν-Κλωντ Ζεράρ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο. «Ωστόσο, αυτή η λαμψη φαίνεται να υπάρχει στον Άρη εδώ και 40 χρόνια», εξηγεί ο καθηγητής.

Διαστημόπλοιο κατέγραψε «πράσινη λάμψη» στον Άρη

Τι είναι η πράσινη λάμψη;

Συγκρίνοντας τους δύο πλανήτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πράσινη λάμψη του Άρη είναι διαφορετική από αυτή της Γης.

«Μοντελοποιήσαμε τη λαμψη και βρήκαμε ότι παράγεται ως διοξείδιο του άνθρακα, ή CO2 και χωρίζεται στα συστατικά μέρη του: μονοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο», δήλωσε ο Ζεράρ. «Είδαμε άτομα οξυγόνου να λάμπουν τόσο στο ορατό όσο και στο υπεριώδες φως. Αυτό σημαίνει ότι μπορουμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς συμπεριφέρονται τα άτομα οξυγόνου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κατανόηση της ατομικής και της κβαντικής φυσικής», εξηγεί ο καθηγητής.

Η παρατήρηση της ατμοσφαιρικής λάμψης μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τη σύνθεσή της αλλά και για την ενέργεια που λαμβάνει τόσο από το ηλιακό φως και τον ηλιακό άνεμο, ή από ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που κινούνται στο ηλιακό σύστημα. Επίσης, μελετώντας την πράσινη λάμψη του Άρη, οι ερευνητές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή αυτού του στρώματος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, να προσδιορίσουν το υψομέτρο και να παρατηρήσουν τυχόν αλλαγές στην αντίδραση στον ήλιο.

Η κατανόηση της ατμόσφαιρας του Άρη σημαίνει επισης ότι οι διαστημικές υπηρεσίες θα μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τα σκάφη που μπαίνουν σε τροχιά ή που αναμένεται να προσεδαφιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή ExoMars θα στείλει το Rosalind Franklin, το πρώτο Ευρωπαϊκό rover στην επιφάνεια του Άρη, το 2022.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος