Δύο εταιρείες από την Ασία συνεργάζονται στην εργαστηριακή καλλιέργεια γαρίδων

Οι λύσεις για την αντικατάσταση των ζωικών τροφών με φυτικές εναλλακτικές, δεν είναι κάτι καινούριο. Πλέον η λίστα με τα προϊόντα που προέρχονται από φυτά (plant-based), όλο και μεγαλώνει. Οι εξελίξεις της επιστήμης όμως έχουν δημιουργήσει μια εξειδικευμένη βιομηχανία, αυτή των εναλλακτικών κρεάτων που προέρχονται από τα κύτταρα των ζώων (cell-based).

Τα προϊόντα αυτά είναι εργαστηριακά ή καλλιεργημένα που παράγονται από αληθινά ζωικά κύτταρα αλλά καλλιεργούνται σε εργοστάσιο τροφίμων αντί για φάρμες που εκτρέφουν ζώα για σφαγή και κατανάλωση.

Πρόσφατα, η IntegriCulture Inc., μια εταιρεία με έδρα το Τόκυο που κατασκευάζει προϊόντα κυτταρικής γεωργίας ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Shiok Meats η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή κρέατος με βάση τα κύτταρα, για την καλλιέργεια κυττάρων γαρίδας.

Μαζί οι δύο ομάδες θα προσαρμόσουν την υπάρχουσα φθηνή τεχνολογία καλλιέργειας κυττάρων της Integriculture με σκοπό να αναπτύξουν έναν φθηνό καλλιεργημένο ορό για γαρίδες και θα προσφέρει στα Shiok Meats υψηλότερη ικανότητα να αναπτύξουν μοναδικά θαλασσινά με βάση τα κύτταρα. Έτσι, η τιμή των γαρίδων θα γίνει πιο προσιτή και δεν θα υπάρχει η ανάγκη για χρήση ορού.

Δύο εταιρείες από την Ασία συνεργάζονται στην εργαστηριακή καλλιέργεια γαρίδων

«Παραδοσιακά, ο ορός από τα ζώα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη κυττάρων και βλαστικών κυττάρων στην φαρμακευτική και ακαδημαϊκή έρευνα. Αλλά αυτό δεν έχει νόημα για τα κρέατα που παράγονται από τα κύτταρα καθώς δεν είναι ούτε ηθικό ούτε βιώσιμο. Επίσης, ο ορός είναι ακριβός. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες εταιρείες με βάση τα κύτταρα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στον ορό που είναι βρώσιμες, φυτικές, φθηνές και βιώσιμες», δηλώνει η συνιδρύτρια της εταιρείας, Dr. Sandhya Sriram.

Η IntegriCulture θα παρέχει το μέσο καλλιέργειας ποιότητας τροφίμων που ονομάζεται SpaceSalt, καθώς και τα κλιμακούμενα φθηνά πρωτόκολλα κυτταρικής καλλιέργειας, που ονομάζονται CulNet ™ System. Η Shiok Meats αναφέρει ότι αυτό το σύστημα έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχές για το βοδινό κρέας και τα πουλερικά.

Παράλληλα η ιαπωνική εταιρεία, αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο της προϊόν, ένα φουά- γκρα με βάση τα κύτταρα, μέσα στο 2021. Η τεχνολογία μεγάλης κλίμακας κυτταρικής καλλιέργειας της εταιρείας μπορεί να παράγει κύτταρα με λιγότερο κόστος από τις συμβατικές μεθόδους, χωρίς να απαιτούνται εξωτερικοί αυξητικοί παράγοντες ή ορός.

Δύο εταιρείες από την Ασία συνεργάζονται στην εργαστηριακή καλλιέργεια γαρίδων

Η Shiok Meats εργάζεται πάνω στα οστρακοειδή με βάση τα κύτταρα, ξεκινώντας από τις γαρίδες και με μετέπειτα σχέδια για την ανάπτυξη καβουριών και αστακών.

Και οι δύο εταιρείες έλαβαν χρηματοδότηση πρόσφατα. Η Integriculture συγκέντρωσε 7,4 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Μάιο και η Shiok Meats 3 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: Spoontech

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος