Ε. Μανωλόπουλος: Θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού για να χτιστεί ανοσία (video)

“Από την ημέρα που κάποιος εμβολιαστεί θα χρειάζεται ένας με 1,5 μήνας μέχρι να χτίσει ανοσία” είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Από τις έξι”, σχολιάζοντας επίσης τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) που απασχολούν αυτή τη στιγμή.

“Πιστεύω πλησιάζει η ώρα που θα έρθει σε εμάς κάποιο εμβόλιο. Οι ειδήσεις είναι πολύ θετικές στα δύο πολύ καλά εμβόλια (σ.σ. Pfizer, Moderna) που έχουν ανακοινωθεί ήδη και ξεκινάνε τις διαδικασίες έγκρισης, που δεν θα αργήσουν. Σε αυτά προστέθηκε και αυτό της AstraZeneca, που ήταν το πρώτο που μας απασχόλησε το καλοκαίρι. Από ότι φαίνεται θα πάει και αυτό γρήγορα, οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία εμβόλια στα οποία ελπίζουμε και μάλιστα έχουν και κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ τους, που μπορούν να συμβάλουν στο να καλυφθεί πιο γρήγορα ο πληθυσμός” επεσήμανε ο καθηγητής.

Το επαναστατικό στοιχείο όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έγκειται στο γεγονός ότι “χορηγούμε την οδηγία για να συνθέσει ο ίδιος ο οργανισμός την πρωτεΐνη-ακίδα, αυτή με την οποία συνδέεται ο κορονοϊός στους υποδοχείς και μπαίνει στα κύτταρα”, ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας πως “αυτό αποτελεί μια καινούρια τεχνολογία”.

Από μόνη της η πρωτεΐνη-ακίδα είναι ακίνδυνη, αλλά όταν ο οργανισμός τη συναντήσει φτιάχνει αντισώματα και όταν λοιπόν έρθει ο κορονοϊός με τις ακίδες, τις αναγνωρίζει ο οργανισμός και τα αντισώματα είναι ήδη εκεί έτοιμα και τον αντιμετωπίζουν, εξήγησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

“Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο κλασικής τεχνολογίας, χορηγείται ένας αδενοϊός σαν όχημα, ο οποίος είναι ασφαλής, δεν προκαλεί κάτι και μέσα σε αυτόν περιέχεται η οδηγία για να φτιαχτεί η πρωτεΐνη-ακίδα. Αυτό το εμβόλιο μοιάζει με το εμβόλιο της γρίπης και άλλα εμβόλια, για αυτό είναι και πιο εύχρηστο, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες ψύξης, θα είναι πιο φθηνό” σχολίασε ο ίδιος.

Αναφορικά με την ασφάλεια είπε πως “φαίνονται να είναι τόσο ασφαλή (σ.σ. τα νέα εμβόλια) όσο ήταν και τα εμβόλια πάντα”.

“Για να υπάρξει ανοσία, τέτοια που να μας κάνει να αισθανθούμε άνετα θα πρέπει να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τουλάχιστον το 70%. Άρα αυτό θα αργήσει. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε συνεχή ροή εμβολίων και ο κόσμος θα κάνει τα εμβόλια. Μέσα στο 2021 ελπίζουμε να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Εξαρτάται όμως από αυτές τις δύο προϋποθέσεις, άρα και από τη δική μας σαν άτομα διάθεση να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία ανοσίας, κάνοντας το εμβόλιο” τόνισε.

Και τα τρία εμβόλια χορηγούνται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων με ένα μήνα για αυτό και “από την ημέρα που κάποιος εμβολιαστεί θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι χρειάζεται ένας με ενάμισης μήνας έως την ημέρα που θα θεωρούμε ότι έχει αποκτήσει προστασία” υπογράμμισε ο κ. Μανωλόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος