Εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο προειδοποιεί όταν τα κουνούπια πλησιάζουν

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα,  ανιχνεύει το βούισμα των κουνουπιών και μας προειδοποιεί όταν αυτά πλησιάζουν. Η αρχική ιδέα για την ανάπτυξή του συστήματος mosquito.buzz από Βρετανούς επιστήμονες, ήταν να βρεθεί ένας τρόπος, προκειμένου η τεχνολογία να βοηθήσει τους πληθυσμούς που μαστίζονται από ελονοσία στις διάφορες χώρες του πλανήτη.

Η ελονοσία είναι μια νόσος που οφείλεται σε τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια. Από τα 3.000 ήδη κουνουπιών, περίπου 50 (όλα μέλη της οικογένειας Anopheles) εξαπλώνουν το παράσιτο της ελονοσίας. Σε διεθνή κλίμακα φαίνεται πως σημειώνεται μια αναζωπύρωση της νόσου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 445.000 ανθρώπους το 2016 (πάνω από το 90% στην υποσαχάρια Αφρική), με αποτέλεσμα οι ειδικοί να αναζητούν πλέον νέους τρόπους για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της Guardian, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ειδικεύονται στη μηχανική μάθηση δημιούργησαν τη νέα εφαρμογή, η οποία μάλιστα λειτουργεί και στα πιο απλά κινητά τηλέφωνα.

Η εφαρμογή αναλύει τους ήχους του περιβάλλοντος, «εντοπίζει» τον θόρυβο που κάνουν τα κουνούπια όταν πλησιάζουν και εκπέμπει εγκαίρως ένα προειδοποιητικό σήμα, ώστε ο χρήστης της συγκεκριμένης τεχνολογίας να αποφύγει, τελικά, τους ανεπιθύμητους “επισκέπτες”. Χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων από ηχογραφήσεις κουνουπιών, το τεχνολογικό σύστημα της εφαρμογής «εκπαιδεύτηκε», χάρη σε έναν αλγόριθμο, ώστε να ξεχωρίζει το βούισμά των κουνουπιών από άλλους ήχους.

Όπως φάνηκε από τις δοκιμές με φτηνά κινητά τηλέφωνα, η εφαρμογή μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιού σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Όταν το τηλέφωνο είναι κοντά σε μέρος που προσελκύει κουνούπια, όπως μια λάμπα, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι ακόμα μεγαλύτερη, αναφέρον οι ειδικοί.

Σε επόμενο βήμα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να βελτιώσουν την εφαρμογή ώστε να διακρίνει ακόμη και τους διαφορετικούς ήχους των κουνουπιών, προκειμένου να ξεχωρίζει εκείνα που μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία από εκείνα που απλώς ενοχλούν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος