Ελληνικό λογισμικό ξεσκεπάζει «ανώνυμους» της κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί να αναλύει τα κείμενα ανώνυμων συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προβλέπει σωστά το φύλο, την ηλικία τους, αλλά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα λογισμικό ανέπτυξε ο Έλληνας ερευνητής Γιώργος Μικρός και οι συνεργάτες του κάνει αυτόματη αναγνώριση φύλου του συγγραφέα με ακρίβεια πάνω από 90% για μικρά κείμενα όπως στο Twitter, και έχει ακρίβεια προσέγγισης 100% για μεγαλύτερες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ή για ακόμη μεγαλύτερα κείμενα (π.χ. των 5.000 λέξεων). Ακόμη μπορεί να εκτιμήσει με ποσοστό επιτυχίας από 40 έως 70% ηλικία και χαρακτηριστικά  γνωρίσματα  της προσωπικότητας. Το λογισμικό φυσικά και  μιλάει ξένες γλώσσες  εκτός από ελληνικά όπως αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημιουργός του τονίζει ότι υπάρχει διαφορετική βιολογική βάση στο γλωσσικό μηχανισμό των ανδρών και των γυναικών, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν καλύτερη επεξεργασία της γλώσσας.

Όπως λέει, οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια για την παραγωγή του λόγου, ενώ οι άνδρες μόνο το αριστερό. Επίσης οι γυναίκες υπερτερούν έναντι των ανδρών στις γλωσσικές δοκιμασίες και ο λόγος τους είναι συνήθως πιο «επίσημος».

Ο διαφορετικός τρόπος που εκφράζονται τα δύο φύλα, είναι δυνατό να αναγνωρισθεί από τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης του προγράμματος λογισμικού που έχει αναπτύξει ο κ. Μικρός και το οποίο μπορεί να αναλύσει ένα ανώνυμο κείμενο, συμπεραίνοντας αν έχει γραφτεί από άνδρα ή γυναίκα.

Λογισμικά αυτού του είδους ανήκουν στο πεδίο της Υφομετρίας (Stylometry), που συνδυάζει τεχνικές της Γλωσσολογίας και της Πληροφορικής. Ο κ. Μικρός ξεκίνησε να αναπτύσσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2007 και ακόμη το τελειοποιεί, σε συνεργασία με ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι πρακτικές εφαρμογές του προγράμματος είναι πολλές. Κατ’ αρχήν στην εγκληματολογία (π.χ. για την ταυτοποίηση του συγγραφέα μιας τρομοκρατικής προκήρυξης ή μιας ανώνυμης απειλητικής επιστολής), στη φιλολογία (π.χ. για την ανίχνευση της λογοτεχνικής πατρότητας παλαιών κειμένων), στον εντοπισμό κάθε είδους λογοκλοπών (π.χ. σε μια φοιτητική ή άλλη εργασία), στη διερεύνηση της δυναμικής της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο (π.χ. μέσω της ανάλυσης της συναισθηματικής φόρτισης που εμπεριέχουν οι αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων για έναν πολιτικό ή μια εταιρεία), στην εκπαίδευση κ.α.

Ο Γιώργος Μικρός, είναι  καθηγητής Υπολογιστικής & Ποσοτικής Γλωσσολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ποοσοτικής Γλωσσολογίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος