Εμφύτευμα βλαστοκυττάρων βελτίωσε την όραση σε ασθενείς με ξηρά εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Τέσσερις ασθενείς στις ΗΠΑ οι οποίοι έπασχαν από σοβαρή μορφή της ξηράς εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, υποβλήθηκαν σε πειραματική θεραπεία, χάρη στην οποία βελτιώθηκε η όρασή τους και αποφεύχθηκε τον ενδεχόμενο της τύφλωσής τους.

Με την εμφύτευση βλαστικών κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού των ασθενών κατέστη δυνατό να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου δίνοντας έτσι ελπίδες για την εφαρμογή μιας πληρέστερης θεραπείας στο μέλλον. Η ξηρά μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η συχνότερη (90% των περιπτώσεων) εμφάνιση της νόσου, ενώ το υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων αφορά την υγρή μορφή της πάθησης.

Πριν από μερικές ημέρες, Βρετανοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία παρόμοια εμφυτεύματα σε δύο ασθενείς που έπασχαν από αντίστοιχη πάθηση (υγρή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας).

Η ξηρά εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία για την απώλεια της κεντρικής όρασης ατόμων άνω των 65 ετών. Μετά και από τις επιτυχημένες δοκιμές της μεθόδου στους ανθρώπους, στόχος των επιστημόνων είναι, με τη συγκεκριμένη θεραπεία, όχι μόνο να εμποδίζουν την εξέλιξη της ασθένειας, αλλά και να συμβάλλουν στην εξάλειψή της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή κλινικής οφθαλμολογίας Αμίρ Κασανί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με ασθενείς σε πιο πρώιμο στάδιο της ξηράς εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Στο πλαίσιο εφαρμογής της μεθόδου, εκτός από εμβρυικά βλαστοκύτταρα, θα δοκιμασθούν και ενήλικα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, δηλαδή ώριμα κύτταρα που έχουν αναπρογραμματισθεί, ώστε να δρουν ως βλαστικά.

Το νέο εμφύτευμα αποτελείται από υγιή κύτταρα του ματιού, που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Έχει μέγεθος τεσσάρων επί έξι χιλιοστών και αποτελείται από πολυμερές υλικό πάχους μικρότερου της ανθρώπινης τρίχας (έξι εκατομμυριοστά του μέτρου), το οποίο είναι επικαλυμμένο με τα υγιή κύτταρα.

Προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκριση του ενός ματιού με το άλλο, στους τέσσερις ασθενείς που υποβλήθηκαν στην πειραματική μέθοδο, η εμφύτευση των βλαστικών κυττάρων έγινε (αρχικά) στο ένα μάτι. Από τη μετέπειτα παρακολούθηση των ασθενών προέκυψε ότι,  στη διάρκεια ενός έτους, το μάτι με το εμφύτευμα παρουσίασε εμφανή σταθεροποίηση ή μικρή βελτίωση, ενώ αντίθετα στο άλλο μάτι που δεν είχε γίνει η θεραπεία, η εκφύλιση συνέχισε να επιδεινώνεται. Επιπλέον, το εμφύτευμα, που εισήχθη χειρουργικά, ενσωματώθηκε κανονικά στα μάτια των ασθενών και δεν προκάλεσε παρενέργειες (π.χ. επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος), κάτι που σε πρώτη φάση σημαίνει ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.

Από τη μεριά τος οι ασθενείς (που μεταφέρθηκαν αμέσως στο σπίτι τους μετά από την επέμβαση) ανέφεραν ότι άρχισαν να βλέπουν κάποιο φως στο προηγουμένως σκοτεινό κέντρο του οπτικού πεδίου του ματιού τους, ενώ είχαν και κάποια βελτίωση στην ικανότητά τους να διακρίνουν σχήματα και γράμματα.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λος ‘Αντζελες» και το “New Scientist”,  ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε: «θα ήταν όνειρο αν οι ασθενείς μπορέσουν να ξαναδούν τα πρόσωπα των αγαπημένων τους. Αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν ακόμη χρόνια, προκειμένου να αποδειχθεί ότι, η μέθοδός τους ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ New Scientist/ Los Angeles Times

Φωτογραφία: CC MartynWright 2.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος