Στο «κτίριο Ζαν Περέν», που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι, θα εγκατασταθεί το «Maison des Mathematiques». Πρόκειται για ένα νέο Μουσείο Μαθηματικών, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, το οποίο θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους και όχι μόνο, επιτρέποντας τις συναντήσεις αλλά και τις αλληλεπιδράσεις (νοητές ή πραγματικές) ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς, ερευνητές ή απλώς λάτρεις των μαθηματικών, μέσω και του ανάλογου «υλικού» που θα τους εξασφαλίζει «τροφή για σκέψη».

Οι εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης του χώρου, 600 τετραγωνικών μέτρων -πρώην έδρα του Εργαστηρίου Φυσικής Χημείας της Σορβόνης, το οποίο είχε δημιουργήσει το 1926 ο Γάλλος νομπελίστας φυσικής Ζαν Περέν, ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών ερευνών (CΝRS) της Γαλλίας- θα αρχίσουν τον χειμώνα του 2019, με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι πολλές (CNRS, γαλλική κυβέρνηση, περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, δήμος Παρισιού). Το μουσείο θα είναι συνδεδεμένο με το Ινστιτούτο Ανρί Πουανκαρέ της Σορβόνης.

Η οικοδόμηση μιας πιο σταθερής σχέσης ανάμεσα στα μέλη της μαθηματικής κοινότητας, τόσο στη Γαλλία όσο και παγκοσμίως, είναι ένας από τους βασικούς στόχους της δημιουργίας αυτού του ιδιαίτερου μουσείου, το οποίο φιλοδοξεί επίσης να κάνει την επιστήμη των μαθηματικών ακόμα πιο προσιτή στο ευρύ κοινό. Η ενθάρρυνση των διεπιστημονικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο είναι μια επιπλέον «αποστολή»- πρόκληση για τους δημιουργούς του μουσείου.

Να σημειωθεί ότι το Παρίσι δεν είναι η μοναδική πόλη που φιλοξενεί ένα τόσο ιδιαίτερο χώρο αφιερωμένο στη συγκεκριμένη επιστήμη. Παρόμοια μουσεία βρίσκονται στη Λιόν της Γαλλίας (Maison des Mathematiques et de l’Informatique), στο Γκίσεν της Γερμανίας (Das Mathematikum) και στη Νέα Υόρκη (MOMATH).

Τα εγκαίνια του νέου «Ναού των Μαθηματικών» στην πόλη του φωτός αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Atelier Novembre

Μοιράσου το άρθρο: