Έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που εντοπίζει 14 βασικά σημεία του προσώπου, τα οποία είναι αυτά στα οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει μεγαλύτερη προσοχή κάθε φορά που εμείς βλέπουμε ένα πρόσωπο, ανέπτυξαν ο Άμαρτζοτ Σινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (Βρετανία), και οι συνεργάτες του.

Η «εκπαίδευση» του συγκεκριμένου αλγορίθμου, με σκοπό να κάνει την αντιστοιχία των προσώπων που δεν είναι μεταμφιεσμένα με αυτά που κάνουν χρήση της μεταμφίεσης έγινε με τη χρήση φωτογραφιών. Οι ερευνητές έδωσαν στο λογισμικό 2.000 φωτογραφίες ανθρώπων που φορούσαν καπέλα, γυαλιά και ψεύτικα γένια, ώστε να εντοπιστούν τα 14 βασικά σημεία του προσώπου τους, ακόμα κι αν αυτά δεν ήταν εμφανή.

Το σύστημα αναγνώρισε με ακρίβεια το 77% των ανθρώπων που φορούσαν μαντήλι, το 69% αυτών που φορούσαν και καπέλο και μαντήλι και το 55% αυτών που φορούσαν γυαλιά και μαντήλι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, μπορεί τα ποσοστά επιτυχίας τους συστήματος να μην είναι υψηλά, όμως η εκπαίδευση του φαίνεται να βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο.

«Στην ουσία, το σύστημα είναι σε θέση να δει μέσα από τη μάσκα σας» ανέφερε ο Σινγκ στο New Scientist. Ο ίδιος εξήγησε ότι «λειτουργεί πολύ καλά σε τέτοιου είδους μεταμφιέσεις, αφού επεξεργάζεται τα βασικά σημεία τού προσώπου». Επιδίωξη των ειδικών είναι να αναπτύξουν περαιτέρω το σύστημα, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα κι ένα πρόσωπο που φορά μία άκαμπτη πλαστική μάσκα.

Όπως είναι φυσικό, στο μέλλον, οι επιστήμονες σκοπεύουν κάνουν χρήση του αλγόριθμου και για την πάταξη του εγκλήματος και την αναγνώριση των καλυμμένων προσώπων των εγκληματιών. Ωστόσο, η τελειοποίηση του συστήματος «μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο Σινγκ, προειδοποιώντας για ενδεχόμενους κινδύνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: