Μία άγνωστη έως τώρα, αρχαία οικογένεια αστεροειδών από τις γηραιότερες που έχουν εντοπισθεί, η οποία βρίσκεται στη ζώνη μεταξύ ‘Αρη και Δία, ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι -μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα.

Πρόκειται για την αρχαιότερη (οικογένεια σωμάτων) στη συγκεκριμένη περιοχή, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι αστεροειδείς και μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη.

Οι εν λόγο αστεροειδείς με το πολύ σκοτεινό χρώμα είναι σχεδόν το ίδιο παλιοί με το ηλιακό μας σύστημα, αφού έχουν ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο αστροφυσικός Μάρκο Ντέλμπο, του Πανεπιστημίου και του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια. Στην ομάδα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής, Χρύσα Αβδελίδου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία συνεργάζεται επίσης με το πρόγραμμα παρατήρησης μετεώρων NELIOTA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, η μέση διάμετρος των σωμάτων που περιλαμβάνει η νέα οικογένεια, είναι 11,5 χιλιόμετρα. Έως τώρα έχουν εντοπισθεί 108 αστεροειδείς της συγκεκριμένης οικογένειας (που προς το παρόν δεν έχει όνομα), με μεγαλύτερο τον «282 Clorinde», ο οποίος έχει διάμετρο 42 χιλιομέτρων.

Η ζώνη μεταξύ Άρη και Δια, στην οποία βρίσκεται και η πρόσφατα εντοπισμένη οικογένεια των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αστεροειδείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: