Σύμφωνα με μια νέα ρωσο-αμερικανική μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Ερευνών του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία και το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής στη Βιρτζίνια, μεγάλα τμήματα της Ασιατικής Ρωσίας μπορεί να γίνουν πιο φιλόξενα και κατοικήσιμα έως το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η περιοχή της Σιβηρίας, που εκτείνεται ανατολικά από τα Ουράλια ως τον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει μια έκταση 13 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί το 77% της ξηράς της Ρωσίας. Όμως στην περιοχή ζει μόνο το 27% του σημερινού πληθυσμού της χώρας, κυρίως στη νότια ζώνη, όπου το κλίμα είναι ηπιότερο και το έδαφος πιο εύφορο.

Η νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters»,  δίνει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το  το κατά πόσο η δυνατότητα εγκατάστασης και διαβίωσης ανθρώπων σε ένα μεγάλο μέρος της Σιβηρίας θα αυξηθεί, καθώς η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία έως το τέλος του αιώνα μας.

Συγκεκριμένα, από τη μελέτη προβλέπεται ότι προς το τέλος του 21ου αιώνα οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία και στην γύρω περιοχή -ανάλογα με το πόσο σοβαρή θα έχει γίνει η κλιματική αλλαγή- θα έχουν αυξηθεί κατά 3,4 ως 9,1 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και κατά 1,9 ως 5,7 βαθμούς το καλοκαίρι, ενώ οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 60 ως 140 χιλιοστά.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Ελένα Παρφένοβα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προσομοιώσεις μας έδειξαν ότι, με βάση το πιο ακραίο σενάριο αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της κλιματικής αλλαγής, έως τη δεκαετία του 2080 η Ασιατική Ρωσία θα έχει ηπιότερο κλίμα και λιγότερη μόνιμη παγοκάλυψη, από το 65% της έκτασης της που είναι σήμερα, στο 40%».

Σε περίπτωση που θα επικρατήσει ένα πιο ήπιο «σενάριο» ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και πάλι η δυνατότητα εγκατάστασης και διαβίωσης ανθρώπων σε τμήματα της Ασιατικής Ρωσίας θα βελτιωθεί σε ποσοστό 15% της αφιλόξενης σήμερα περιοχής.

«Η Ασιατική Ρωσία είναι σήμερα υπερβολικά κρύα. Σε ένα μελλοντικό θερμότερο κλίμα όμως, η διατροφική ασφάλεια, όσον αφορά την ικανότητα εξάπλωσης των γεωργικών καλλιεργειών και απόδοσής τους, είναι πιθανό ότι θα ευνοήσει την υποστήριξη ανθρώπινων οικισμών», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: