Επιπτώσεις στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών έχει η καθημερινή χρήση τεχνολογικών συσκευών

Σύμφωνα με μια νέα Αυστραλιανή έρευνα, η υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με τα tablet, τα iPad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη των μυών και των οστών τους.

Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα της σχετικής επιστημονικής μελέτης που ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια, όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν -σε διάστημα 15 λεπτών- τα χέρια τους 6 φορές περισσότερο απ’ ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και 3 φορές περισσότερο απ’ ότι όταν παίζουν με το tablet. Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν, επίσης, ολόκληρο το σώμα τους 2 φορές περισσότερο απ’ ότι όταν χρησιμοποιούν το iPad και 3 φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.

«Τα σημερινά παιδιά περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ’ ότι τρέχοντας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντίληψη του χώρου. Επιπλέον το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, που μπορεί να προκαλέσει πόνους», αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο φυσιοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εξοικείωση των παιδιών, από πολύ νωρίς, με τις συσκευές νέας τεχνολογίας, έχει ως συνέπεια το ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των αλλαγών και των επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα και στον οργανισμό τους.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από πολύ πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού IDC, Research Report, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άτομα ηλικίας 18-44 ετών, σε δείγμα 7.446 ατόμων τυχαίου πληθυσμού, χρηστών iPhone και android “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων, με στόχο τη σχέση χρήσης κινητών και κοινωνικής σύνδεσης.

Ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, η χρήση είναι:

-38% text/μήνυμα

-40% ομιλία στο τηλέφωνο

-34% μηνύματα στο Facebook

-34% E-mail

-39% Έλεγχος Facebook και Twitter

Επίσης στις ίδιες ηλικίες 4 στους 5 χρήστες ελέγχουν το κινητό τους τηλέφωνο αμέσως μόλις ξυπνήσουν:

-89% μέσα σε 15 λεπτά

-74% άμεσα

-54% άμεσα (ξυπνητήρι)

«Ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο καταδεικνύει η εν λόγω έρευνα, είναι ο χρόνος μη επαφής με τις συγκεκριμένες συσκευές, ο οποίος περιορίζεται σε μόνο 2 ώρες συν τις ώρες του ύπνου» επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος. «Και μπορεί η εν λόγω έρευνα να αναφέρεται σε νέους ενήλικες, αλλά αυτοί οι νέοι ενήλικες, ως παιδιά, μεγάλωσαν παίζοντας με αυτές τις συσκευές», λέει ο ίδιος.

Προβλήματα, όπως πόνος στον αυχένα και στην πλάτη, κύφωση, μονόπλευρη στάση του σώματος, δυσκαμψία και μελλοντικές σημαντικές αλλαγές σε βαθύτερες δομές, όπως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι σπόνδυλοι, τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, καθώς και το μυϊκό – μηχανικό σύστημα όλου του σώματος, είναι μόνο μερικά από τα δυσάρεστα αποτελέσματα που επιφέρει η πολύωρη και πολυετής ενασχόληση των παιδιών με τις τεχνολογικές συσκευές, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος