Επιστήμονες του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο και του καναδικού Πανεπιστημίου Μακμάστερ, ανακάλυψαν για πρώτη φορά τα ίχνη ενός καρκίνου των οστών σε απολίθωμα δεινοσαύρου. Πρόκειται για οστεοσάρκωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου των οστών που εντόπισαν οι επιστήμονες σε έναν κερασφόρο φυτοφάγο δεινόσαυρο, τον Κεντρόσαυρο (Centrosaurus apertus) μήκους έξι μέτρων, ο οποίος έζησε πριν περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια.

Το απολίθωμα του δεινόσαυρου είχε ανακαλυφθεί το 1989 στην Αλμπέρτα του Καναδά και το παραμορφωμένο κάτω άκρο αρχικά είχε αποδοθεί σε κάταγμα. Όμως, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ογκολογίας  «The Lancet Oncology»η παραμόρφωση που εντόπισαν οι επιστήμονες ήταν καρκίνος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε καρκίνος σε απολιθώματα. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει στο παρελθόν, καλοήθεις όγκους στα απολιθώματα του Τυραννόσαυρου Ρεξ και αρθρίτιδα σε αδρόσαυρους, καθώς και ένα οστεοσάρκωμα σε μια χελώνα 240 εκατομμυρίων ετών. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει τη διάγνωση καρκίνου δεινοσαύρων σε κυτταρικό επίπεδο.

Η επιστημονική ομάδα που αποτελείται από παλαιοντολόγους, παθολόγους, έναν χειρούργο και έναν ακτινολόγο, πραγματοποίησε υψηλής ανάλυσης τομογραφίες του απολιθώματος, μικροσκοπικές, κυτταρικές και άλλες εξετάσεις και διαπίστωσε ότι ο όγκος είχε προχωρήσει και πιθανόν να ταλαιπωρούσε το ζώο για κάποιο χρονικό διάστημα. Μια παρόμοια περίπτωση σε έναν άνθρωπο, χωρίς θεραπεία, θα ήταν θανατηφόρα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, το γεγονός ότι το απολίθωμα βρέθηκε μαζί με πολλά άλλα οστά, πιθανόν ο Κεντρόσαυρος να πέθανε σε μια πλημμύρα με το υπόλοιπο κοπάδι και όχι από τον καρκίνο.

Οι ερευνητές λένε ότι η διάγνωσή τους αποδεικνύει ότι μια πιο προσεκτική ματιά σε ασυνήθιστες απολιθωμένες δυσπλασίες χρησιμοποιώντας σύγχρονες απεικονίσεις και οι διαγνωστικές τεχνικές μπορεί να αποκαλύψει νέες πληροφορίες σχετικά με την εξελικτική προέλευση των ασθενειών.

ΠΗΓΗ: Sciencemag

Μοιράσου το άρθρο: