Επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν μια ανάμνηση από ένα ζώο σε ένα άλλο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντέηβιντ Γκλάντζμαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA) κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα ένα ακόμα «σενάριο» που θυμίζει κατά πολύ ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ο λόγος για το επιτυχημένο πείραμα της μεταφοράς μιας ανάμνησης από ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι σε ένα άλλο, που πραγματοποιήθηκε από βιολόγους στις ΗΠΑ, μέσω της μεταφοράς του μορίου RNA.

Το RNA είναι κατ’ εξοχήν γνωστό ως ο χημικός αγγελιαφόρος που δημιουργεί πρωτεΐνες και μεταφέρει τις εντολές του DNA σε άλλα σημεία του κυττάρου. Όπως δείχνει όμως η νέα μελέτη έχει και άλλες, σημαντικές λειτουργίες.

Η πρωτότυπη έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eNeuro και αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους για τη «θεραπεία» επώδυνων αναμνήσεων στους ανθρώπους λόγω ψυχικού τραύματος, καθώς και να βοηθήσει στην αποκατάσταση χαμένων αναμνήσεων.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι στο, όχι τόσο, μακρινό μέλλον θα μπορούμε να χρησιμοποποιούμε το RNA για να μετριάζουμε τις συνέπειες της νόσου Αλτσχάιμερ ή του μετατραυματικού στρες».

Υποβάλλοντας τα θαλάσσια σαλιγκάρια (του είδους Aplysia) σε ήπιο ηλεκτροσόκ, οι ερευνητές τους έδωσαν μια δυσάρεστη ανάμνηση, που είχε ως συνέπεια αυτά να συστέλλουν την ουρά τους αντανακλαστικά, κάθε φορά που αισθάνονταν ένα άγγιγμα.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μετέφεραν RNA από αυτά τα σαλιγκάρια σε άλλα που δεν είχαν υποστεί ποτέ ηλεκτροσόκ. Τότε και αυτά με τη σειρά τους άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν να είχαν περάσει την ίδια δυσάρεστη εμπειρία.

Μάλιστα, το αντανακλαστικό από τη δυσάρεστη ανάμνηση, που «κληροδοτήθηκε» από τον ένα ζωντανό οργανισμό στον άλλο, είχε διάρκεια ως και 40 δευτερόλεπτα.

Από τη μεριά του, ο Γκλάντζμαν ανέφερε ότι οι μνήμες δεν αποθηκεύονται στις συνάψεις των νευρώνων (κάθε νευρώνας έχει αρκετές χιλιάδες συνάψεις), όπως πιστεύεται ευρέως, αλλά στον πυρήνα των νευρώνων και εξήγησε: «Είναι σαν να μεταφέραμε την ανάμνηση».

«Αν οι αναμνήσεις αποθηκεύονταν στις συνάψεις, δεν θα υπήρχε κανείς τρόπος το πείραμά μας να πετύχει», διευκρίνισε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι κυτταρικοί και μοριακοί μηχανισμοί σαλιγκαριών και ανθρώπων φαίνεται να μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, παρόλο που το σαλιγκάρι διαθέτει μόνο 20.000 νευρώνες στο κεντρικό νευρικό σύστημά του, ενώ ο άνθρωπος περίπου 100 δισεκατομμύρια. Έτσι οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, στο μέλλον, θα μπορούν να αξιοποιήσουν το πείραμα μνήμης που έκαναν με τα θαλάσσια σαλιγκάρια προς όφελος των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος