Έρευνα: Εμπιστευόμαστε όσους μοιάζουν με εκείνους που ήδη γνωρίζουμε

Στην καθημερινότητά μας τείνουμε να αξιολογούμε την αξιοπιστία ενός αγνώστου με βάση το πόσο αυτός μοιάζει με κάποιον που ξέρουμε, επισημαίνουν Αμερικάνοι ψυχολόγοι σε σχετική έρευνά τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν βεβαίως ότι συμβαίνει και το αντίθετο, όταν δηλαδή κάποιος άγνωστος μοιάζει με κάποιον αναξιόπιστο που επίσης γνωρίζουμε, τότε δεν τον εμπιστευόμαστε.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Φελπς του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησαν πειράματα με τη βοήθεια εθελοντών, στα οποία μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες έπρεπε να εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε κάποιον άγνωστο.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι, όσο περισσότερο ο ξένος θύμιζε κάποιον αξιόπιστο γνωστό, τόσο μεγάλωνε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αυτό συμβαίνει, εξηγούν οι ειδικοί, επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος, βασιζόμενος στις προηγούμενες εμπειρίες και στην μάθηση του παρελθόντος, παίρνει αποφάσεις και προβαίνει σε κρίσεις που δεν είναι απαραίτητα ορθές σε σχέση με το παρόν ή το μέλλον του καθενός.

«Παίρνουμε αποφάσεις για τη φήμη ενός ξένου χωρίς να έχουμε άμεσες ή έμμεσες πληροφορίες γι’ αυτόν, βασισμένοι μόνο στην ομοιότητά του με άλλους που έχουμε συναντήσει κάποτε. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί ένα μηχανισμό μάθησης με τον οποίο κωδικοποιεί τις ηθικές πληροφορίες από παρελθούσες εμπειρίες, για να καθοδηγήσει τις μελλοντικές επιλογές μας» εξήγησε η Φελπς.

Από τη μεριά του, ο επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπράουν Όριελ Φέλντμανχολ διευκρίνισε: «Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι δεν εμπιστευόμαστε τους ξένους ακόμη κι αν μοιάζουν μόνο αμυδρά με κάποιον που στο παρελθόν έχουμε συσχετίσει με ανήθικη συμπεριφορά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος