Έρευνα: Ελαφρώς μικρότερη η θνησιμότητα των ασθενών που χειρουργούνται από γυναίκες

Η χειρουργική είναι παραδοσιακά ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, για το λόγο αυτό ίσως θα άξιζε να ερευνήσει κανείς κατά πόσο το φύλο των γιατρών (που χειρουργούν) παίζει ή όχι κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας των ασθενών.

Με αυτό το σκεπτικό, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής Ρατζ Σατκουνασιβάμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Μεθοδιστικού Νοσοκομείου του Χιούστον στο Τέξας, αποφάσισαν να προβούν στην υλοποίηση σχετικής μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές φρόντισαν να κάνουν ξεκάθαρο ότι, η μελέτη τους «δεν υποστηρίζει την κατά προτίμηση επιλογή ενός χειρουργού στην κλινική πρακτική με βάση το ένα ή το άλλο φύλο».

Αναλύοντας στοιχεία για πάνω από 104.600 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε 25 διαφορετικές κοινές χειρουργικές επεμβάσεις από 3.314 χειρουργούς (774 γυναίκες και 2.540 άνδρες) για τα χρόνια από το 2007 ως το 2015, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από γυναίκες, είχαν ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν τις επόμενες 30 μέρες μετά την επέμβαση.

Όσον αφορά την πιθανότητα επανεισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο ή τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά σε σχέση με το φύλο του γιατρού υπό την ευθύνη του οποίου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση. Επίσης δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά, όσον αφορά το φύλο του χειρουργού, στους ασθενείς που είχαν εισαχθεί επειγόντως για εγχείρηση.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς εμφανίζεται αυτή η μικρή διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που χειρουργήθηκαν από γυναίκες. Μια από τις πιθανές ερμηνείες του αποτελέσματος είναι ότι οι γυναίκες γιατροί είναι, ενδεχομένως, πιο πιστές στους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε διαδικασία, ενώ ίσως είναι περισσότερο επικεντρωμένες σε κάθε περίπτωση ασθενή και επικοινωνούν καλύτερα μαζί του.

Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας πάντως, δεδομένου ότι οι εξηγήσεις των αποτελεσμάτων βασίζονται περισσότερο σε εικασίες παρά σε αποδείξεις, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στα στοιχεία περί μικρής διαφοράς ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα των δύο φύλων σε σχέση με την πραγματοποίηση μιας χειρουργικής επέμβασης. Εξάλλου και οι υπεύθυνοι της εν λόγω μελέτης επισημαίνουν την ανάγκη το ερευνητικό τους ερώτημα να διερευνηθεί περαιτέρω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος