Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο του προστάτη

Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη αντιμετωπίζουν όσοι άντρες ακολουθούν μια σωστή μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μια νέα ισπανική έρευνα.

Από τη μελέτη, στην οποία συμμετέχει και ένας Έλληνας ερευνητής, φάνηκε επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας» για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από το συγκεκριμένο είδος καρκίνου.

Μια σχετική αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει, δια της αντίθετης οδού, το παραπάνω επιστημονικό αποτέλεσμα καταδεικνύοντας ότι η διατροφή με πολλά λιπαρά μπορεί να πυροδοτήσει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη και ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Στην πρώτη έρευνα οι επιστήμονες, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Μπεατρίζ Πέρεθ-Γκόμεθ του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Σαλούδ Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, μελέτησαν 733 ασθενείς με επιβεβαιωμένο καρκίνο του προστάτη και 1.229 υγιείς άνδρες με μέση ηλικία 66 ετών.

Από τα πειράματα φάνηκε ότι, η μεσογειακή διατροφή υπερτερεί ως προς την ευεργετική δράση που προσφέρει στον οργανισμό έναντι τόσο της «δυτικής» διατροφής (πολλά γαλακτοκομικά με υψηλά λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένα κρέατα, ποτά με πολλές θερμίδες, γλυκά κλπ.), όσο και έναντι της κοινώς αποκαλούμενης «υγιεινής» διατροφής (γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, χυμοί κ.α.).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και όταν είναι ιδιαίτερα επιθετικός μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο η πιστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί πράγματι να εξασφαλίσει την προστατευτική της δράση για τον οργανισμό των ασθενών με πιο επιθετικούς καρκινικούς όγκους. Σε περίπτωση που οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, τα άλλα προαναφερθέντα ή δη διατροφής («δυτική» και «υγιεινή») δεν επαρκούν για την θωράκιση του οργανισμού απέναντι στο συγκεκριμένο είδος καρκίνου.

Ο Μανώλης Κογεβίνας, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα και συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) της Βαρκελώνης, πήρε επίσης μέρος στην έρευνα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αμερικάνικη έρευνα -που επιβεβαίωσε ότι η παχυσαρκία και η λιπαρή/«κακή» διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη– τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όταν οι καρκίνοι του προστάτη χάνουν ένα συγκεκριμένο προστατευτικό γονίδιο (το PML), μετατρέπονται σε μικροσκοπικά «εργοστάσια» λίπους, με αποτέλεσμα ο καρκίνος να εξαπλώνεται πιο εύκολα από τον προστάτη σε άλλα όργανα, και να ποβαίνει θανατηφόρος.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Πιέρ Πάολο Παντόλφι, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου και του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου του νοσοκομείου Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξηγούν ότι η παχυσαρκία ευνοεί την εξάπλωση των όγκων επειδή όταν τροφοδοτηθούν από τα λίπη της διατροφής του ασθενούς, οι καρκίνοι του προστάτη μπορούν να κάνουν μεταστάσεις ακόμη κι αν δεν έχουν χάσει το γονίδιο PML.

Οι ερευνητές, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα, βρήκαν ότι ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας (η φατοστατίνη), που μπλοκάρει την παραγωγή του λίπους στο σώμα, έκανε τους μεταστατικούς καρκίνους να υποχωρήσουν αποτρέποντας ταυτόχρονα την περαιτέρω εξάπλωσή τους. Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη θεραπευτική δράση του φαρμάκου κατά του προστάτη, οι επιστήμονες σκοπεύουν να το δοκιμάσουν σε ασθενής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος