Σύμφωνα με το πόρισμα μιας νέας βρετανικής έρευνας, οι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονα αισθήματα ικανοποίησης αντικρίζοντας τοποθεσίες από ό,τι όταν βρίσκονται ανάμεσα σε πράγματα (τα οποία, προφανώς, τους είναι οικεία και τους «ξυπνούν» ευχάριστα συναισθήματα).

Όπως αναφέρει και η βρετανική Guardian, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροαπεικόνισης και γνωσιακής νευροεπιστήμης, Μπέρτραμ Όπιζ, μελέτησαν με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) τους εγκεφάλους 20 ανθρώπων, καθώς αυτοί έβλεπαν 20 διαφορετικές εικόνες τοπίων, σπιτιών, αντικειμένων κ.α.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι, ένα μέρος που ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις, είναι πιο σημαντικό από ένα αντικείμενο που επίσης σχετίζεται με κάτι ευχάριστο, π.χ. μια φωτογραφία.

Τα μέρη και τα τοπία προκαλούσαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα από ό,τι τα πράγματα, ιδίως «πυροδοτώντας» την αμυγδαλή, την περιοχή-κλειδί του εγκεφάλου για τις συναισθηματικές αντιδράσεις, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Προκειμένου να περιγράψει την ιδιαίτερη συναισθηματική έλξη που μπορεί να δημιουργήσει ένα μέρος σε έναν άνθρωπο, ο Άγγλος ποιητής Ουίσταν Χιου Ώντεν, είχε εφεύρει τον όρο «τοποφιλία», καταφέρνοντας έτσι να εκφράσει με το λόγο όλα εκείνα που οι ερευνητές μετρούν ακολουθώντας τα πειράματα τους.

Στην προσπάθεια τους να εκφράσουν τα όσα αισθάνονται σε σχέση με ένα τόπο ή ένα τοπίο, το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν «αυτό το μέρος αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου», το 79% είπαν «με τραβάει αυτό το μέρος με μια μαγνητική έλξη» και το 60% ανέφεραν «εδώ νιώθω ασφαλής».

Ιδιαίτερα το ζήτημα της αίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκαλείται από την παραμονή (ή ίσως και την αναφορά) σε ένα τόπο είναι ένα από τα «πλεονεκτήματα» που φαίνεται να προσφέρουν οι τοποθεσίες στους ανθρώπους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την περίπτωση των πραγμάτων αναφέρουν οι ειδικοί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / The Guardian

φωτογραφία: Gyorgy Varga/ MTI-AP

Μοιράσου το άρθρο: