Έρευνα: Συνεχίζεται η μείωση συγκέντρωσης του όζοντος στο κατώτερο τμήμα της στρατόσφαιρας

Προς ανησυχία και απογοήτευση των επιστημόνων, παρόλο που οι συγκεντρώσεις χλωροφθορανθράκων εξακολουθούν να μειώνονται και το στρώμα του όζοντος -που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία – στην ανώτερη στρατόσφαιρα (πάνω από τα 30 χιλιόμετρα και ιδίως πάνω από τους δύο πόλους) πυκνώνει, στην κατώτερη στρατόσφαιρα (κάτω από τα 30 χιλιόμετρα) το «προστατευτικό» στρώμα όζοντος εξακολουθεί να αραιώνεται.

Με την αξιοποίηση των δορυφορικών μετρήσεων των τελευταίων τριάντα χρόνων, εξελιγμένων στατιστικών μεθόδων και αλγορίθμων, οι επιστήμονες από πολλές χώρες με επικεφαλής ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, του Φυσικού-Μετεωρολογικού Παρατηρητηρίου του Νταβός και του Imperial College του Λονδίνου, έλαβαν πληροφορίες για τη διαχρονική εξέλιξη του όζοντος πάνω από άλλα μέρη της Γης πέρα από την Ανταρκτική και την Αρκτική.

Με τις έως τώρα εκτιμήσεις τους οι ειδικοί είχαν υπολογίσει ότι, το παγκόσμιο στρώμα του όζοντος θα έχει αποκατασταθεί τελείως έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Ωστόσο η καινούρια έρευνα αποκαλύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Μια πιθανή εξήγηση για τη συνεχιζόμενη αραίωση του όζοντος της κατώτερης στρατόσφαιρας είναι το ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, παράγεται πλέον λιγότερο όζον. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι βραχύβιες χημικές ουσίες που περιέχουν χλώριο και βρώμιο, αυξάνονται συνεχώς εισδύοντας στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

«Τα ευρήματα δημιουργούν ανησυχία αλλά όχι συναγερμό», ανέφερε από τη μεριά του Ο καθηγητής ατμοσφαιρικής χημείας Τόμας Πέτερ του ΕΤΗ, ενώ πρόσθεσε: «η μείωση του όζοντος που τώρα παρατηρείται, είναι πολύ μικρότερη από ό,τι πριν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (1987) βάσει του οποίου απαγορεύτηκαν οι ουσίες που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα της Γης.

Όπως αποδεικνύεται από την επανάκαμψη του όζοντος στην ανώτερη στρατόσφαιρα και στους πόλους, η θετική επίπτωση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ στο περιβάλλον είναι αναμφισβήτητη, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, χρειάζεται ακόμα προσοχή για την παρακολούθηση και εποπτεία του στρώματος του όζοντος, σε συνάρτηση με την (επικίνδυνη) υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και στους τροπικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος