Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας επιστημονικής έρευνας, η οποία βασίστηκε στις παρατηρήσεις αμερικανικών δορυφόρων (κατασκοπευτικών και της NASA) πάνω από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπουτάν, από την αρχή του 21ου αιώνα έχει επιταχυνθεί, με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, η τήξη των πάγων των Ιμαλαΐων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, από το 2000 μέχρι σήμερα, οι παγετώνες στην περιοχή των Ιμαλαΐων χάνουν διπλάσια ποσότητα πάγου κάθε χρόνο (μισό μέτρο περίπου) λόγω της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας, σε σχέση με την ποσότητα που έχαναν για το χρονικό διάστημα από το 1975 μέχρι το 2000 (0,25 μέτρα).

Επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες ετήσιες συνολικές απώλειες πάγου υπολογίζονται σε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια τόνους νερού (ποσότητα που ισοδυναμεί με 3,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων) έναντι τεσσάρων δισεκατομμυρίων τόνων που ήταν οι μέσες ετήσιες απώλειες κατά την περίοδο 1975-2000.  Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι, σε χαμηλότερα υψόμετρα  η απώλεια των επιφανειακών πάγων φθάνει πλέον και τα πέντε μέτρα τον χρόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόσουα Μάουρερ του Γεωπαρατηρηρίου Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 40 χρόνια, οι παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν χάσει έως το ένα τέταρτο της μάζας τους.

Δεδομένης της τεράστιας ποσότητας πάγου που συγκεντρώνεται στα Ιμαλάια (περίπου 600 δισεκατομμύρια τόνοι) η υψηλότερη οροσειρά της Γης αποκαλείται συχνά και «Τρίτος Πόλος». Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία προηγούμενης μελέτης που πραγματοποιήθηκε εφέτος,  έως τα δύο τρίτα της παγοκάλυψης των οροσειρών Ιμαλαΐων και Ινδοκούς μπορεί να έχει χαθεί έως το 2100. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι μέσες θερμοκρασίες των Ιμαλαΐων μεταξύ 2000 και 2016 είναι κατά έναν βαθμό Κελσίου υψηλότερες από εκείνες της περιόδου 1975-2000.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν εικόνες από δορυφόρους, στις οποίες εικονίζονταν περίπου 650 παγετώνες που εκτείνονται σε μήκος 2.000 χιλιομέτρων. Πολλές εικόνες προέρχονται από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Οι εν λόγω φωτογραφίες έπαψαν να είναι απόρρητες πριν από μερικά χρόνια. Το υλικό σχετίζεται με το αμερικανικό πρόγραμμα Hexagon των δεκαετιών 1970 και 1980, εν μέσω ψυχρού πολέμου με την ΕΣΣΔ, στο πλαίσιο του οποίου 20 δορυφόροι φωτογράφιζαν μυστικά τη γη. Τα φιλμ με τις φωτογραφίσεις ρίχνονταν αυτόματα από τους δορυφόρους στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια συλλέγονταν από αμερικανικά αεροπλάνα. Το 2011 η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προχώρησε στην ψηφιοποίηση του συγκεκριμένου υλικού, ώστε αυτό να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους επιστήμονες.

Από την ανάλυση των εικόνων και τη σύγκρισή τους με πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες των Ιμαλαΐων οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι, από τη συνολική μάζα πάγου του 1975, το 2000 είχε απομείνει το 87% και το 2016 το 72%, ενώ η συρρίκνωση να συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι των γειτονικών χωρών εξαρτώνται από την εποχική τήξη των πάγων των Ιμαλαΐων, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για άρδευση, κατανάλωση πόσιμου νερού και παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η επιταχυνόμενη τήξη των πάγων μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις νερού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με την απώλεια των πάγων στα Ιμαλάια δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Tashi Sherpa

 

 

Μοιράσου το άρθρο: