Μεγάλο μέρος των θανάτων που οφείλονται σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή έχει ως αιτία την μη επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, περίπου  ένας στους επτά θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και ένας στους δώδεκα στην ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, που όπως έχει αποδειχθεί  μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Ακόμα, βελτιώνουν την υγεία και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι ότι, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κατά συνέπεια μειώνεται για αυτούς ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βαλτιμόρη (8-11 Ιουνίου) και δείχνουν πως η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων είναι υπεύθυνη για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως, ενώ η αντίστοιχη ανεπάρκεια στην κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους, δηλαδή σχεδόν τους μισούς.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι,  η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η μειωμένη κατανάλωση λαχανικών είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο σημειώθηκαν -κατά κύριο λόγο- στις χώρες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων (Νότια Ασία, Ανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική), ενώ οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο αφορούν περισσότερο χώρες με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (Κεντρική Ασία, Ωκεανία).

Σημειώνεται ότι, οι θάνατοι από μη επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αφορούν κυρίως τους νέους, ενήλικες άντρες επειδή αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά συγκριτικά με τις γυναίκες.

Από τις έως τώρα μελέτες έχει φανεί ότι, η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης,  Βικτόρια Μίλλερ, ερευνήτρια της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, εφόσον η συμπερίληψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας συνιστά ένα τροποποιήσιμο στοιχείο, η νέα μελέτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έναυσμα για την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με την καθημερνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: cc U.S. Department of Agriculture 2.0

Μοιράσου το άρθρο: