Έρευνα: «Μεσογειακό παράδοξο» η ανεπάρκεια βιταμίνης D στις ηλιόλουστες χώρες

“Αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε δείγμα ελληνικού και κυπριακού πληθυσμού” είναι ο τίτλος της επιδημιολογικής μελέτης, τα στοιχεία της οποίας αποκάλυψαν ότι, το 73,07% των Ελλήνων και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Η έρευνα που αποκαλύπτει το «Παράδοξο της Μεσσογείου»  εκπονήθηκε από το ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή St George UK, Διεθνές Τμήμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου και συγκεκριμένα από τους Σ. Ξυδά, Κ. Κώτσα, Μ. Γραμματίκη, Σπ. Καρρά, Α. Δούμα, Γ. Σαμούτη και Α. Γαρύφαλλο και παρουσιάζεται στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης εξετάστηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D, σε δείγμα 8.780 Ελλήνων και 2.594 Κυπρίων, από τα εργαστηριακά πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και Άγιος Λουκάς στη Λευκωσία, για το χρονικό διάστημα μιας πενταετίας.

Aπό την μελέτη προέκυψε ότι η μέση τιμή βιταμίνης D για τους Έλληνες ήταν 25,08 ng/ml και για τους Κύπριους 25,37 ng/ml -τα επίπεδα 25(ΟΗ)D χαρακτηρίστηκαν ως επαρκή (>30 ng/ml) ή ανεπαρκή (<30 ng/ml)- Και για τις δύο περιπτώσεις δειγμάτων ανά χώρα, τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης στους συμμετέχοντες καταγράφηκαν το μήνα Σεπτέμβριο.

Από την έρευνα και στα δύο δείγματα πληθυσμού προέκυψε ότι,  ότι η ηλικία και ο μήνας σχετίζονται σημαντικά με τα επίπεδα της βιταμίνης, ενώ το φύλο συσχετίστηκε μόνο στην ερευνητική περίπτωση που αφορούσε τα δείγματα που λήφθηκαν στην Ελλάδα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν σχετικά: “Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι εξαιρετικά υψηλός και στα δύο δείγματα πληθυσμού και ιδίως σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο, ο αναδρομικός σχεδιασμός της μελέτης δεν μπορεί να καταδείξει αιτιολογική συσχέτιση και απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες παρακολούθησης ή και αναπλήρωσης σε υγιή άτομα”.

Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προάγουν την εμφάνιση κατάθλιψης στα ηλικιωμένα άτομα.

Η εργασία, με θέμα: “Διερεύνηση και συσχέτιση της συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης/αγχώδους διαταραχής σε ηλικιωμένα άτομα με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D” εκπονήθηκε από το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος – Διαβητολογικού Κέντρου, της Α’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ (Ε. Ζαρομυτίδου, Κ. Καλέση, Στ. Κωνσταντινίδου, Μ. Γραμματίκη, Ξ. Τσεκμεκίδου, Δ. Δριβάκου, Σπ. Καρρά και Κ. Κώτσα).

Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ της ανατολικής Θεσσαλονίκης, από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2017, με τη συμμετοχή 130 ατόμων, ηλικίας 60-98 ετών. Συμπερασματικά προέκυψε ότι, το 67,7% των συμμετεχόντων (88 άτομα) εμφάνισε είτε ανεπάρκεια, είτε έλλειψη και ένα 5,4% των συμμετεχόντων (7 άτομα) ανιχνεύτηκε με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D.

Το 80% (71 άτομα) με ανεπάρκεια, ή έλλειψη βιταμίνης, έπασχε από αγχώδη διαταραχή, ή κατάθλιψη, ενώ συμπτώματα, είτε άγχους, είτε κατάθλιψης, διαπιστώθηκαν περίπου στα μισά άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Eπτά άτομα, με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, εμφάνισαν συμπτώματα τόσο άγχους όσο και κατάθλιψης.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατ’ επέκταση να δοθούν λύσεις για την εξάλειψη των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη χαμηλή πρόσληψη της εν λόγω βιταμίνης,  η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εξέδωσε σχετικές οδηγίες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, Ζαδάλλα Μούσλεχ, αναφέρει: “Στη χώρα μας ισχύει το λεγόμενο μεσογειακό παράδοξο. Παρ’ όλο που έχουμε ηλιοφάνεια, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ήταν αναγκαίο να προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση και καθοδήγηση των συμπολιτών μας”.

Ο κ. Μούσλεχ επισημαίνει: Eκτός από το να επισκέπτονται κάποιον ειδικό που θα τους δώσει τις απαραίτητες συμβουλές, οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να περπατούν αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση αντηλιακού σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες (συνήθως πρωινές), όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ και επομένως δεν είναι τόσο επικίνδυνος. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ενδοκρινολόγος συνιστά μια διατροφή πλουσιότερη σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος