Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, κάποια στιγμή στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο όσοι έχουν στην οικογένειά τους συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από τη νόσο, αλλά κινδυνεύουν εξίσου και εκείνοι των οποίων οι συγγενείς -δευτέρου ή και τρίτου βαθμού (παππούς-γιαγιά, θείοι-θείες, ετεροθαλή αδέλφια ή πρώτα ξαδέλφια, προπάππους, προγιαγιά)- πάσχουν ή έπασχαν από τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Κάνον-Ολμπράιτ.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 270.800 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.436 είχαν πεθάνει και ο θάνατός τους οφειλόταν στη νόσο Αλτσχάιμερ. Από τα στοιχεία φάνηκε ότι, οι άνθρωποι με έναν συγγενή πρώτου βαθμού με Αλτσχάιμερ είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και οι ίδιοι τη νόσο.

«Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έως τώρα οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην άνοια των άμεσων μελών της οικογένειας, ενώ η μελέτη μας βλέπει την ευρύτερη οικογενειακή εικόνα, κάτι που μας επιτρέπει να προβλέψουμε καλύτερα τον κίνδυνο. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη διάγνωση στο μέλλον», εξήγησε η δρ Κάνον-Ολμπράιτ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι, άνθρωποι με δύο συγγενείς πρώτου βαθμού που εμφάνισαν τη νόσο Αλτσχάιμερ, είχαν τετραπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και οι ίδιοι από την νευροεκφυλιστική πάθηση, ενώ εκείνοι με τέσσερις συγγενείς πρώτου βαθμού που ήταν ασθενείς, είχαν 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επίσης Αλτσχάιμερ.

Ακόμη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, άτομα με ένα συγγενή πρώτου βαθμού και έναν συγγενή δεύτερου βαθμού με Αλτσχάιμερ (π.χ. πατέρα και παππού), είχαν 21 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ άνθρωποι που είχαν τρεις τρίτου βαθμού συγγενείς με Αλτσχάιμερ, είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι από τα περιστατικά των ασθενών που μελετήθηκαν μόνο το 3% είχε οικογενειακό ιστορικό που διπλασίαζε τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ενώ μόλις το 0,5% είχε αυξημένο κίνδυνο κατά τουλάχιστον τρεις φορές λόγω οικογενειακού ιστορικού.

Προκειμένου να καταστήσουν σαφές το αν και σε ποιο βαθμό το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα εξαιτίας του οποίου μπορεί κάποιος να νοσήσει από Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές επισημαίνουν: «Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα πράγματα, όσον αφορά το γιατί κάποιος εκδηλώνει Αλτσχάιμερ. Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες, ενώ μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών».

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Doctor Jana 4.0

Μοιράσου το άρθρο: