Έρευνα: Ο ύπνος με αναμμένο φως ή αναμμένη τηλεόραση ίσως παχαίνει

Όπως έχει φανεί από έρευνες του παρελθόντος, από πειράματα που έγιναν σε ζώα και από μελέτες σχετικές με την υγεία και τις συνήθειες των εργαζόμενων σε νυχτερινές βάρδιες, το τεχνητό φως -στη διάρκεια του ύπνου- πιθανώς καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να διαταράσσεται ο μεταβολισμός και οι άνθρωποι να παχαίνουν. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, το φως τη νύχτα σχετίζεται με έναν ύπνο κακής ποιότητας και μικρότερο σε διάρκεια. Ως εκ τούτου, όσοι δεν έχουν κοιμηθεί καλά είναι πιθανό την επόμενη μέρα να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό και να αθληθούν λιγότερο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες πηγές φωτός, το «φωτάκι της νύχτας» δεν επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο μας, ενώ κάτι τέτοιο φαίνεται όντως να συμβαίνει όταν, ενώ κοιμόμαστε, είναι αναμμένο ένα δυνατό τεχνητό φως (π.χ. το φως του δρόμου έξω από το παράθυρό μας).

Κατά αντιστοιχία, τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικάνικης μελέτης φανερώνουν ότι, οι γυναίκες που έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρα τους με αναμμένα τα φώτα ή την τηλεόραση, είναι πιθανότερο να πάρουν βάρος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters  oι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine» μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 44.000 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών, από τις οποίες περίπου 5.000 κοιμούνταν με φως ή τηλεόραση μέσα στο δωμάτιο.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, όσες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα κοιμούνταν συχνά με κάποιο φως αναμμένο ή με την τηλεόραση σε λειτουργία, ήταν 17% πιθανότερο να βάλουν γύρω στα πέντε πρόσθετα κιλά μέσα σε μια εξαετία, δηλαδή σχεδόν ένα έξτρα κιλό κάθε χρόνο. Οι γυναίκες αυτές ήταν 22% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες και 33% να είναι παχύσαρκες, σε σχέση με όσες κοιμούνταν μέσα σε πλήρες σκοτάδι.

Όπως επισημαίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες διεθνώς είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον ένας στους δέκα παχύσαρκος. Φυσιολογικός θεωρείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος από 18,5 έως 24,9.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος