Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας γερμανικής μελέτης, τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών που ταξιδεύουν στις εξωτικές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Ασίας, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα και μετά να τα μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους.

Από τις πιο πρόσφατες έρευνες έχει φανεί ότι, η παραμονή σε καταλύματα των αναπτυσσόμενων (Ασιατικών) χωρών σχετίζεται με τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια ανθεκτικά σε φάρμακα και αντιβιοτικά. Το παραπάνω ερευνητικό συμπέρασμα παρουσιάστηκε από τους ειδικούς  στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Όπως διευκρίνισαν οι  ειδικοί, και τα ξενοδοχεία συγκεκριμένων χωρών είναι πιθανό να κρύβουν κινδύνους για την υγειά των επισκεπτών αφού, το «παράδοξο» είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι, όσοι μένουν σε ξενοδοχείο είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε σύγκριση με αυτούς που μένουν σε χόστελ, σε κάμπινγκ ή σε ξενώνες.

Για την έρευνά τους, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λειψίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 230 άτομα, πριν και μετά τα ταξίδια τους. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι, σχεδόν ένας στους πέντε (το 23%) είχε προσβληθεί από εντεροβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ταξίδεψαν στην Ασία (Δυτική, Νότια ή Ανατολική), φάνηκε να αντιμετώπισαν τον υψηλότερο κίνδυνο προσβολής, τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτούς που ταξίδεψαν σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Ο λόγος που οι νέοι, ηλικίας 20-30 ετών, είναι περισσότερο ευάλωτοι στα συγκεκριμένα μικρόβια είναι ότι συνήθως ταξιδεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, εξηγούν οι ερευνητές.

Όπως διευκρίνισε η δρ Λυν Μέουρς από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, «η δημιουργία αποικισμών βακτηρίων δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Υπάρχει όμως κίνδυνος μόλυνσης από αυτά τα βακτήρια, ιδίως για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη συμβαίνει από μια κατηγορία εντεροβακτηρίων που παράγουν βήτα-λακταμάσες ευρέος φάσματος. Αυτές οι μολύνσεις, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν από τις λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά».

«Δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων που ταξιδεύουν, προσβάλλονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η παγκόσμια εξάπλωση τους είναι πραγματικός κίνδυνος. Είναι, επομένως, ανάγκη το κοινό να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μπορεί να «κουβαλάει» το βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες, καθώς και σε ό,τι αφορά τους κανόνες της υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση σε άλλους ανθρώπους», συμπλήρωσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: