Έρευνα: Όταν ονειρευόμαστε ο εγκέφαλος καταστέλλει επιλεκτικά τα εξωτερικά ερεθίσματα

Επιστήμονες από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της Γαλλίας (CNRS) και το Εργαστήριο γνωστικών και ψυχογλωσσικών επιστημών (ENS-PSL), έδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταστέλλει εξωτερικά ερεθίσματα όπως είναι ο ήχος μιας συνομιλίας, κατά τη διάρκεια της φάσης ύπνου REM που συνδέεται με τα όνειρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ικανότητα αυτή θα μπορούσε να είναι ένας από τους προστατευτικούς μηχανισμούς των ονείρων.

Ο εγκέφαλος ίσως ξεκουράζεται όταν κοιμόμαστε, αλλά δεν χάνει όλες τις ταχύτητες ανταπόκρισής του. Κατά την διάρκεια του ύπνου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εγκέφαλος μπλοκάρει τα εξωτερικά ερεθίσματα μέσα από έναν μηχανισμό απομόνωσης στο επίπεδο του θαλάμου. Τα όνειρα τα οποία βλέπουμε κυρίως κατά τη διάρκεια του λεγόμενου ύπνου REM, επειδή ο εγκέφαλος λειτουργεί σχεδόν σαν να ήταν ξύπνιος. Μάλιστα το εγκεφαλογράφημα καταγράφει σημαντική εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ύπνου. Κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων ύπνου, τα μάτια συνεχίζουν να κινούνται. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι κινήσεις των ματιών σχετίζονται με την εμφάνιση των ονείρων.

Οι ερευνητές του CNRS και του ENS-PSL κάλεσαν 18 εθελοντές να κοιμηθούν ένα βράδυ στο Κέντρο Ύπνου και Επαγρύπνησης. Για να μελετήσουν πώς ο εγκέφαλος του ονείρου αλληλεπιδρά με τους εξωτερικούς ήχους, οι επιστήμονες έδωσαν στους εθελοντές να ακούσουν ηχογραφημένες ομιλίες στα γαλλικά αναμεμειγμένες με μια ακαταλαβίστικη γλώσσα.

Συνδυάζοντας το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με μια τεχνική μηχανικής μάθησης, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο εγκέφαλος, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνεχίζει να καταγράφει τι συμβαίνει γύρω του. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ελαφρού ύπνου, ο εγκέφαλος ευνοεί την ομιλία που έχει νόημα όπως και κατά την αφύπνιση. Έτσι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος μπορεί να επιλέξει πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον και να τις ενισχύσει ή να τις καταστείλει, ανάλογα με το αν βλέπει όνειρα ή όχι.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει στον εγκέφαλο να προστατεύει τη φάση των ονείρων, απαραίτητη για τη συναισθηματική ισορροπία, καθώς και την ερμηνεία και οργάνωση των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έρευνα: Όταν ονειρευόμαστε ο εγκέφαλος καταστέλλει επιλεκτικά τα εξωτερικά ερεθίσματα

Ο ύπνος μας αποσυνδέει από τον εξωτερικό κόσμο. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (Rapid Eye Movement), λίγες εξωτερικές πληροφορίες ενσωματώνονται στο περιεχόμενο των ονείρων. Όμως, μια ολική αποσύνδεση από το περιβάλλον θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη καθώς δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί άμεσα σε κάποια απειλή για παράδειγμα.

«Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός διατηρεί ένα ολόκληρο φάσμα νευρικών αποκρίσεων σε εξωτερικά συμβάντα, τουλάχιστον εν μέρει, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Έτσι, παραμένει απροσδιόριστο εάν οι τα εξωτερικά ερεθίσματα ενσωματώνονται ή παρεμποδίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Εδώ, προσπαθήσαμε να διαχωρίσουμε αυτό το ζήτημα μελετώντας τον αντίκτυπο των κινήσεων των ματιών (EMs) στην επεξεργασία ενημερωτικών σημάτων. Τα ΕΜ αποτελούν έναν αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα για την επαναφορά ενός ονείρου κατά την αφύπνιση και την πρόκληση υψηλότερου ορίου διέγερσης σε εξωτερικά ερεθίσματα. Αποδείξαμε ότι η ομιλία που έχει νόημα ενισχύεται σε αντίθεση με την ακαταλαβίστικη κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αντίθετα, κατά την ακριβή χρονική στιγμή των ΕΜ, η ενημερωτική ομιλία καταστέλλεται. Αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ευέλικτους μηχανισμούς ενίσχυσης και καταστολής εξωτερικών ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, και καταδεικνύουν την επίδραση των EMs στην επιλεκτική παρεμπόδιση των ενημερωτικών ερεθισμάτων», αναφέρουν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος