Μια νέα βρετανο-αμερικάνικη μελέτη έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, υπάρχουν περισσότερα από 500 γονίδια που σχετίζονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Σαουθάμπτον και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντέηβιντ Χιλ, πραγματοποίησαν την εν λόγω γενετική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν το «New Scientist» και η βρετανική «Τέλεγκραφ», στο πλαίσιο της μελέτης έγινε ανάλυση του DNA περισσότερων από 240.000 ανθρώπων. Από τις αναλύσεις των στοιχείων και από συγκριτική μελέτη εντοπίστηκαν 538 γονίδια και 187 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη διανοητική ικανότητα. Σημαντικό είναι ότι ορισμένα από αυτά τα γονίδια σχετίζονται και με τη μακροζωία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, κάποια από τα «γονίδια της ευφυΐας» φαίνεται να βελτιώνουν την μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και, παράλληλα, να προστατεύουν από την άνοια και τον πρόωρο θάνατο.

«Oι άνθρωποι με ανώτερο επίπεδο νοητικής λειτουργίας τείνουν επίσης να έχουν καλύτερη σωματική υγεία και να ζουν περισσότερο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης. Ωστόσο, όσο σημαντικά και αν είναι τα βήματα της επιστήμης ως προς τη διάγνωση της ευφυΐας, δεν θα είναι ακόμα πολύ εύκολο να «προβλεφθεί» η εξυπνάδα ενός παιδιού με την ανάλυση του DNA του.

Όσον αφορά τον δείκτη νοημοσύνης των συμμετεχόντων στην έρευνα, αξιοποιώντας την πληροφορία από συγκεκριμένα γονίδια, οι επιστήμονες κατάφεραν να προβλέψουν μόνο το 7% των διαφορών που είχαν τα άτομα αυτά μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει δειγμάτων αίματος ή σάλιου είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί μπορούν να έχουν στοιχεία για την εξυπνάδα ενός ανθρώπου, έστω και σε μικρό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το 50% έως 75-80% των διαφορών της γενικής νοημοσύνης μεταξύ των ανθρώπων έχει γενετική βάση, ενώ το υπόλοιπο σχετίζεται με την ανατροφή, την εκπαίδευση και γενικότερα με το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τους εξωτερικούς παράγοντες που καθορίζουν το πόσο έξυπνος θα είναι κάποιος, είναι γνωστό ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλη διατροφή, χωρίς να εκτίθενται σε μεγάλη ρύπανση και τα οποία κατά την τυπική ή την άτυπη εκπαίδευσή τους εκτίθενται σε πολλά (θετικά) ερεθίσματα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ εξυπνάδας και μεγαλύτερο δείκτη IQ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ «New Scientist»/ Telegraph

Φωτογραφία: CC Caroline Davis2010 2.0 BY

Μοιράσου το άρθρο: