Όσο περισσότερο καπνίζουν οι άντρες ηλικίας έως 50 ετών, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό επισημαίνουν οι επιστήμονες στο πλαίσιο μιας νέας Αμερικανικής μελέτης.

Η αύξηση των ισχαιμικών εγκεφαλικών σε ενήλικες που δεν έχουν περάσει τα 50 είναι πλέον μια πραγματικότητα αναφέρουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες για την πρόκληση εγκεφαλικού στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Από προηγούμενη έρευνα, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όσο περισσότερο καπνίζει μια νέα γυναίκα, τόσο περισσότερο κινδυνεύει με εγκεφαλικό. Η καινούρια έρευνα δείχνει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζανίνα Μαρκιντάν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, μελέτησαν στοιχεία για 615 άνδρες, ηλικίας 15 έως 49 ετών που είχαν πάθει εγκεφαλικό μέσα την προηγούμενη τριετία, καθώς και τις περιπτώσεις 530 υγιεινών συνομηλίκων τους.

Από τη σύγκριση των στοιχείων που αφορούσαν διαφορετικές περιπτώσεις αντρών διαπιστώθηκε ότι, οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο 88% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές. Όσοι κάπνιζαν έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, ήταν 46% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν καθόλου. Αλλά όσοι κάπνιζαν πάνω από δύο πακέτα τη μέρα, είχαν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: Το συμπέρασμα είναι ότι, «όσο πιο πολύ καπνίζεις, τόσο πιο συχνά παθαίνεις εγκεφαλικό».  Η ίδια πρόσθεσε: «Ο στόχος πρέπει να είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα τελείως, αλλά έστω και μια μείωση του αριθμού των τσιγάρων μπορεί να βοηθήσει για να μειωθεί ο κίνδυνος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: