Ερευνητές χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να προσομοιώσουν το γλαύκωμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου σχεδίασαν ένα λογισμικό εικονικής πραγματικότητας για την προσομοίωση της όρασης ενός ατόμου με γλαύκωμα, μια ασθένεια των ματιών που μειώνει το οπτικό πεδίο. Το λογισμικό αυτό ονομάζεται “OpenVisSim”, και η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Επίσης, η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με αρχιτέκτονες για να καθορίσει εάν αυτοί οι προσομοιωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό κτιρίων και μέσων μαζικής μεταφοράς πιο προσιτών για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Αν και είναι αδύνατο να αναπαράγουν ακριβώς όλες τις παραμέτρους της πάθησης, τα ευρήματά της ομάδας υποδεικνύουν ότι οι ψηφιακοί προσομοιωτές μπορούν τουλάχιστον να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν μερικές από τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους», δήλωσε ο Πίτερ Τζόουνς, λέκτορας στο City University του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της έρευνας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 23 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 40 ετών. Με τη βοήθεια ακουστικών εικονικής πραγματικότητας, 19 άτομα βρέθηκαν σε ένα άσχημα διαρρυθμισμένο σπίτι όπου έπρεπε να βρουν ένα κινητό τηλέφωνο. Σε ένα άλλο πείραμα, τέσσερις συμμετέχοντες φόρεσαν ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας και βρέθηκαν μέσα σε ένα λαβύρινθο ανθρώπινου μεγέθους. Για να προσομοιώσουν την οφθαλμική ανεπάρκεια, οι αισθητήρες των ακουστικών ακολούθησαν το βλέμμα των ανθρώπων, επιτρέποντας στο λογισμικό να δημιουργήσει μια «θολή» περιοχή οράσεως, που ονομάζεται «σκότωμα», που παρεμπόδιζε το ίδιο μέρος του οπτικού τους πεδίου όπου και αν εμφανιζόταν.

Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως βρήκαν ιδιαίτερα δύσκολες τις ασκήσεις που έπρεπε να κάνουν, ειδικά όταν η απώλεια της όρασης παρεμπόδιζε το κάτω μέρος του οπτικού τους πεδίου. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν πιο ικανοί να ανταπεξέλθουν από άλλους με το ίδιο πρόβλημα.

Το λογισμικό “OpenVisSim” είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και είναι δωρεάν, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το χρησιμοποιούν και να το αναπτύσσουν ελεύθερα. Είναι συμβατό με τα “περισσότερα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας και τα smartphones.

ΠΗΓΗ: UsineDigitale

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος