Ερευνητές του Harvard και του MIT αναπτύσσουν μάσκα που φωτίζει όταν ανιχνεύει τον κορονοϊό

Τα τελευταία έξι χρόνια, μια ομάδα βιομηχανικών από το MIT και το Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Τζιμ Κόλινς, πρωτοπόρο της συνθετικής βιολογίας, αναπτύσσει αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν ιούς, συμπεριλαμβανομένων του Zika και του Ebola και τώρα προσαρμόζουν την τεχνολογία αυτή στο νέο κορονοϊό.

Η ομάδα ελπίζει να ενσωματώσει τους αισθητήρες μέσα σε μάσκες προσώπου, έτσι ώστε όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται, αυτοί θα φωτίζουν για να σηματοδοτήσουν την παρουσία του ιού. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μάσκες, για την άμεση διάγνωση των ασθενών, χωρίς να χρειάζεται να στείλουν δείγματα σε εργαστήριο.

Το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα του δοκιμάζει την ικανότητα των αισθητήρων να εντοπίζουν τον κορονοϊό σε ένα μικρό δείγμα σάλιου.

Η επιστημονική ομάδα ερευνά εάν θα ενσωματώσει αισθητήρες στο εσωτερικό της μάσκας ή αν θα αναπτύξει ένα εξάρτημα που θα μπορεί να προσαρτηθεί σε οποιαδήποτε μάσκα της αγοράς. Όταν καταλήξουν στο τελικό σχέδιο, τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν δοκιμές με εθελοντές, για να δουν πώς λειτουργεί η μάσκα σε πραγματικές συνθήκες. Η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αυτής πάντως, είναι αποδεδειγμένη καθώς οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν ιούς που προκαλούν τον SARS, την ιλαρά, τη γρίπη, την ηπατίτιδα C, και άλλες ασθένειες.

Ερευνητές του Harvard και του MIT αναπτύσσουν μάσκα που φωτίζει όταν ανιχνεύει τον κορονοϊό

Οι αισθητήρες αποτελούνται από γενετικό υλικό – DNA και RNA – που «αγκιστρώνεται» στον ιό. Αυτό το υλικό ξηραίνεται με ψύξη πάνω σε ύφασμα χρησιμοποιώντας μια μηχανή που ονομάζεται λυοφιλιστής, η οποία απορροφά την υγρασία από το γενετικό υλικό χωρίς να το σκοτώνει και το οποίο μπορεί να παραμείνει σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετούς μήνες, δίνοντας στις μάσκες σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

Οι αισθητήρες χρειάζονται δύο πράγματα για να ενεργοποιηθούν, υγρασία, η οποία εκκρίνεται από το σώμα μας μέσω αναπνευστικών σωματιδίων, ενώ πρέπει να μπορέσουν να ανιχνεύσουν τη γενετική αλληλουχία ενός ιού. Ένα εργαστήριο στη Σαγκάη πραγματοποίησε την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορονοϊού τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Κόλινς, οι αισθητήρες του χρειάζονται μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής της ακολουθίας για να εντοπίσουν τον ιό. Μόλις το κάνουν, εκπέμπουν ένα φωσφορίζον σήμα εντός μίας έως τριών ωρών. Αυτό το σήμα δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, οπότε οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια συσκευή που ονομάζεται φθορόμετρο για να το μετρήσει. Η ομάδα έχει επίσης αναπτύξει αισθητήρες που αλλάζουν χρώμα όταν εντοπίζουν ιό.

Ένας γρήγορος και ακριβής τρόπος διάγνωσης των ασθενών

Οι αισθητήρες επιτρέπουν μια φθηνότερη, ταχύτερη και πιο ακριβή μέθοδο ανίχνευσης συγκριτικά με τις παραδοσιακές. Για παράδειγμα, μπορούν να διαγνώσουν τον ιό Zika μέσα σε δύο έως τρεις ώρες, καθώς και να εντοπίσουν διαφορετικά στελέχη ενός ιού. Ο Κόλινς πιστεύει ότι οι αισθητήρες του μπορούσαν να εντοπίσουν περισσότερες περιπτώσεις ανιχνεύοντας τον ίδιο τον ιό και όχι τα συμπτώματά του.

Επιπλέον, η θερμομέτρηση των ταξιδιωτών που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν εντοπίζει ένα μεγάλο εύρος λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών που είναι ασυμπτωματικοί ή προ-συμπτωματικοί ή έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από πυρετό.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει πως θα μπορέσει να αρχίσει να κατασκευάζει μάσκες για δημόσια διανομή μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ: BusinessInsider

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος