Πόνος στον αυχένα, δυσκαμψία και έντονη ενόχληση, που κάποιες φορές μπορεί να επεκτείνονται στην περιοχή του ώμου ή και στην ανώτερη περιοχή της ράχης, είναι τα συχνότερα συμπτώματα ενός συνδρόμου, του αυχενικού, που φαίνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 

Αρκετές φορές, έπειτα από ώρες εργασίας στο γραφείο ή στον υπολογιστή, νιώθουμε σαν μια… τανάλια να σφίγγει τον αυχένα μας, να είναι “πιασμένος” και κάποιες φορές να μην μπορούμε ούτε να κουνήσουμε το κεφάλι μας. Πρόκειται για το αυχενικό σύνδρομο, μία από τις συνηθέστερες συνέπειες της καθιστικής ζωής.

Το αυχενικό σύνδρομο ορίζει μια μεγάλη ομάδα παθήσεων του αυχένα και πρόκειται για πολύ συχνό φαινόμενο, καθώς, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, 7 στα 10 άτομα κάποτε θα εμφανίσουν πόνο στον αυχένα. Η συχνότερη αιτία εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και παραμονή στην ίδια θέση, που οδηγεί σε μυϊκό σπασμό, π.χ. πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα

  • Πόνος στον αυχένα, που συνοδεύεται από δυσκαμψία, και περιορισμός του εύρους της κίνησης που ίσως αντανακλάται στον ώμο, στην πλάτη ή στο χέρι.
  • Πονοκέφαλος στη βάση του κρανίου, που μπορεί να επεκτείνεται σε όλο το κεφάλι.
  • Βουητό στα αυτιά και ίλιγγος.

 

Neck-Pain

Τι συνιστούν οι ειδικοί;

Για να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων, συνήθως χορηγούνται αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά. Επίσης, γίνονται θερμοθεραπεία του αυχένα με θερμαντική αλοιφή, ζεστά μπάνια ή θερμοφόρα. Όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, συνιστάται η τοποθέτηση μαλακού ή ημίσκληρου κολάρου του αυχένα. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα, αρκεί να αποφεύγονται οι απότομοι χειρισμοί.

Ωστόσο, ο εξειδικευμένος ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να διαγνώσει τη σοβαρότητα του προβλήματός σας και από την κλινική εξέταση, τις περισσότερες φορές χωρίς άλλες εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστούν εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία ή, για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, μαγνητική.

Tο κολάρο ή αυχενικό περιλαίμιο είναι κομμάτι της θεραπείας και ο ρόλος του είναι να περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε να μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό. Tο κολάρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει ο ασθενής να το φοράει σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

 

Πώς να προλάβουμε το αυχενικό σύνδρομο;

 

  • Όταν κάθεστε, η θέση του κεφαλιού και του αυχένα να είναι ευθυτενής και η πλάτη σε ορθή γωνία.
  • Μπροστά σε υπολογιστή οι αγκώνες να ακουμπούν πάνω στο γραφείο, ώστε να χαλαρώνουν οι μύες, ενώ οι καρποί και τα αντιβράχια να αιωρούνται πάνω από το πληκτρολόγιο.
  • Το επάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, ώστε να μη σκύβετε ή κάνετε υπερέκταση για να δείτε.
  • Κάθε 1 ώρα να κάνετε ολιγόλεπτο διάλειμμα για να ξεμουδιάσετε και να χαλαρώσετε τους μυς.
  • Μη στηρίζετε το τηλέφωνο με τον ώμο σας.

 

Tips

 

  • Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου. Kαλύτερη άσκηση είναι η κολύμβηση (ύπτιο και ελεύθερο), αφού το σωματικό βάρος αντισταθμίζεται από την άνωση του νερού και οι αρθρώσεις δέχονται μικρότερη φόρτιση. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται αγωνίσματα στα οποία η μεταβολή της στάσης του σώματος και του κέντρου βάρους μετατοπίζονται (π.χ. τένις).

 

Ασπασία Κακολύρη

Μοιράσου το άρθρο: