ΗΠΑ: Με επιτυχία η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε 8χρονο αγόρι

Ένα 8χρονο αγόρι από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, το οποίο είχε χάσει από ακρωτηριασμό και τα τέσσερα άκρα του εξαιτίας μιας σοβαρής λοίμωξης και της επακόλουθης σήψης, είναι ο νεότερος ασθενής στον κόσμο, στον οποίο έγινε με επιτυχία διπλή μεταμόσχευση των δύο άνω άκρων.

Είχε προηγηθεί το 2011 μια ανάλογη διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων σε ενήλικο.
Η δεκάωρη χειρουργική επέμβαση στον μικρό Ζάιον Χάρβεϊ έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια από 40μελή διεπιστημονική ομάδα γιατρών και άλλων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Σκοτ Λέβιν της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Πριν την επέμβαση έπρεπε να εντοπισθεί ο κατάλληλος (ανώνυμος) δωρητής των προς μεταμόσχευση χεριών.

Το αγόρι είχε ήδη μάθει να τρώει, να γράφει, ακόμη και να παίζει βιντεοπαιχνίδια χωρίς χέρια. Τώρα, δηλώνει ανυπόμονο να πιάσει μπάλα στα νέα χέρια του. Χάρη εξάλλου στην τοποθέτηση τεχνητών κάτω άκρων, ο Χάρβεϊ μπορεί επίσης να περπατά, να τρέχει και να πηδά πολύ καλά.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς οι γιατροί έπρεπε να συνδέσουν με επιτυχία στο σώμα του αγοριού τα χέρια και τα μπράτσα του δωρητή, με όλα τους τα αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, μυς, τένοντες, δέρμα κ.α.

Στο αγόρι χορηγείται καθημερινά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ώστε το σώμα του να μην απορρίψει ως ξένα τα μοσχεύματα. Ο μικρός, ο οποίος επίσης έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έχει ήδη κάνει μεταμόσχευση νεφρών, θα μείνει μερικές ακόμη εβδομάδες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και μετά θα πάρει εξιτήριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος