Χαβάη: 40 τόνοι πλαστικού αφαιρέθηκαν από τον Ειρηνικό ωκεανό

Μετά την επιτυχημένη έκβαση της πρώτης προσπάθειας για τη συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων από τους ωκεανούς του πλανήτη συρρικνώθηκε  η μεγαλύτερη στον κόσμο ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς της Γης, χάρη στον καθαρισμό που πραγματοποίησαν οι υπεύθυνοι του Ocean Voyages Institute.

Μέσα σε 25 ημέρες, ο μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός αφαίρεσε 40 τόνους πλαστικού από τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ προγραμματίζει ακόμα περισσότερες δράσεις.

Το φορτηγό πλοίο Kwai (η βάση του οποίου βρίσκεται στην Καλιφόρνια) απέπλευσε στις 23 Μαΐου αναζητώντας, με τη χρήση GPS, δίχτυα που χάθηκαν στη θάλασσα ή αφέθηκαν στα νερά από ψαράδες καθώς και άλλα πλαστικά.

Οι αρμόδιοι του Ocean Voyages Institute, έναν χρόνο πριν από την αποστολή τους έδωσαν  τα GPS σε ναυτικούς, ζητώντας τους να τα αφήσουν όπου εντόπιζαν παρατημένα δίχτυα. Με την ενεργοποίησή τους, οι συσκευές έστελναν, σε πραγματικό χρόνο, σήμα για την τοποθεσία των διχτυών. Έτσι, οι υπεύθυνοι γνώριζαν πού έπρεπε να μεταβούν προκειμένου να συλλέξουν τα πλαστικά σκουπίδια από τους ωκεανούς.

Στις 18 Ιουνίου, το Kwai έδεσε στο λιμάνι της Χονολουλού, στη Χαβάη, ρυμουλκώντας 40 τόνους πλαστικά σκουπίδια. Στο πλαίσιο του προγράμματος της Χονολουλού για ανάκτηση ενέργειας από απορρίμματα, οι ειδικοί σκοπεύουν να μετατρέψουν το πλαστικό που συλλέχθηκε από τον ωκεανό σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα πωληθεί στην Hawaiian Electric για να διανεμηθεί στους καταναλωτές.

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε περίπου 150 τόνους, φέτος», δήλωσε, στο Hawaii News Now, η ιδρυτής του OV Institute, Μέρι Κρόουλι. «Σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε του χρόνου αυτή την πολύ επιτυχημένη αποστολή, για περίοδο τριών μηνών», πρόσθεσε.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι μια ακόμα μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού των θαλασσών, προγραμματισμένη για το 2020. Κάθε μια από τις 150 συσκευές ιχνηλάτησης, που θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη αποστολή κοστίζει περίπου 1.600 δολάρια. Όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιοι, οι συγκεκριμένες συσκευές βοηθάνε τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς «ταξιδεύουν» και πού συγκεντρώνονται τα σκουπίδια στις θάλασσες.

Η Μέρι Κρόουλι, ανέφερε: «Από την εμπειρία μας, όπου βρούμε ένα παρατημένο δίχτυ θα βρούμε κι άλλα»… «Το πρόβλημα με το πλαστικό είναι, απλά, ότι διαρκεί για πάντα. Άρα, αυτά τα δίχτυα εξακολουθούν να σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή έως ότου τα βγάλουμε από τους ωκεανούς» πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος