Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση ασθενειών και πρόωρων θανάτων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας διεθνούς μελέτης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν μελλοντικά στον πλανήτη (ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν από διάφορες ασθένειες, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι πρόωροι θάνατοι.

Από τα σχετικά στοιχεία είναι γνωστό ότι, το 2017 περίπου 157 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι τρίτης ηλικίας εκτέθηκαν σε κύματα καύσωνα διεθνώς, σε σχέση με το 2000 και 18 εκατομμύρια περισσότεροι από όσοι το 2016. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 2000-2017, κάθε άνθρωπος εκτίθετο κάθε χρόνο για περίπου μιάμιση παραπάνω ημέρα σε κύματα καύσωνα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 1986-2000.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, καθώς –σταδιακά- θα αυξάνεται το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα είναι εκτεθειμένο στους καύσωνες, η κατάσταση μελλοντικά θα χειροτερεύσει, με συνέπεια να σημειωθεί αύξηση των περιστατικών καρδιαγγειακών, αναπνευστικών παθήσεων, ασθενειών του διαβήτη, των νεφρών κλπ., καθώς και πρόωρων θανάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερο ευάλωτοι στο θερμικό στρες είναι οι ηλικιωμένοι, οι κάτοικοι των πόλεων και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Αναλύοντας δεδομένα προηγούμενων ετών, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, ενώ μεταξύ 1986-2017 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στην οποία εκτέθηκαν οι άνθρωποι, ήταν υπερδιπλάσια (0,8 βαθμοί). Όπως επισημαίνεται, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις), όπου το 42% και το 43% αντίστοιχα των ανθρώπων άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι είναι ευάλωτοι στις αυξημένες θερμοκρασίες, έναντι μικρότερου ποσοστού 35% στη νοτιοανατολική Ασία και 38% στην Αφρική.

Αλλά η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σχετίζεται όχι μόνο με τις (άμεσες) επιπτώσεις στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου. Όπως είναι αναμενόμενο, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν πιο δύσκολες κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδιαίτερα όσες έχουν κάνουν με γεωργικές εργασίες και με τη συγκομιδή των προϊόντων της γης.

Σημειώνεται ότι, το 2017 χάθηκαν 153 δισεκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας της έκθεσης στις αυξημένες θερμοκρασίες, 62 δισεκατομμύρια περισσότερες από όσες το 2000. Από αυτές τις απώλειες, οι περισσότερες -περίπου το 80%- αφορούσαν τον αγροτικό τομέα (122 δισεκατομμύρια χαμένες εργατοώρες πέρυσι), το 17,5% το βιομηχανικό τομέα (27 δισεκατομμύρια) και μόνο το 2,5% τον τομέα των υπηρεσιών (τέσσερα δισεκατομμύρια).

Από την έρευνα των επιστημόνων προκύπτει επίσης ότι, ακόμα και οι μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις θα ευνοήσουν την μετάδοση διαφόρων λοιμωδών νόσων (δάγκειου, ελονοσίας, χολέρας κ.α.), ιδιαίτερα μέσω κουνουπιών και μολυσμένων υδάτων.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο ιατρικό περιοδικό  “The Lancet”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Vadim Ghirda

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος