Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε την απαγόρευση της καταστροφής των απούλητων ή επιστραφέντων προϊόντων, απόφαση που θα επηρεάσει τα είδη πολυτελείας και τους εμπόρους λιανικής πώλησης όπως είναι η Amazon. Η απόφαση έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε ένα ντοκιμαντέρ όταν  προβλήθηκε στη γαλλική τηλεόραση τον περασμένο Ιανουάριο, όπου δείχνει δοχεία γεμάτα με απούλητα προϊόντα τα οποία πρόκειται να καταστραφούν με συμφωνία μεταξύ της ηλεκτρονικής επιχείρησης και λιανοπωλητών.

Το ντοκιμαντέρ συζητήθηκε πολύ καθώς ανέδειξε μια πρακτική που δεν ακολουθεί μόνο η Amazon, αλλά και πολλές άλλες εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Μάλιστα, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η Υφυπουργός Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης Μπρουν Πουαρσόν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει αυτήν την πρακτική.

Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, κάθε χρόνο, στη Γαλλία καταστρέφονται προϊόντα αξίας πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Το 2018, μόνο, η Amazon κατέστρεψε περισσότερα από 3 εκατομμύρια είδη. «Είναι ένας όγκος που σοκάρει, πέρα από κάθε κοινή λογική. Είναι ένα σκάνδαλο», δήλωσε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η απαγόρευση αυτή, θα είναι ένα από τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου «κυκλικής οικονομίας», που έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου των Υπουργών στις αρχές Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται στους παραγωγούς, τους εισαγωγείς και τους διανομείς νέων μη εδώδιμων προϊόντων να καταστρέφουν όλα τα προϊόντα που δεν έχουν πουληθεί και θα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί μεταξύ 2021-23.

ΠΗΓΗ: 20minutes

 

 

Μοιράσου το άρθρο: