Ταινίες ενός λεπτού, γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο που μιλούν για την κλιματική αλλαγή. Το ψηφιακό φεστιβάλ Mobile Film Festival, επιστρέφει για 15η χρονιά και συμμετέχει στην εκστρατεία «ACT NOW on climate change» που ξεκίνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το φεστιβάλ συνεργάζεται και με την πρωτοβουλία του YouTube, Creators for Change, που στηρίζει δημιουργούς που προωθούν την ευαισθητοποίηση, την ανεκτικότητα και την ενσυναίσθηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Οι 50 ταινίες που επέλεξε η κριτική επιτροπή έχουν γυριστεί με «έξυπνο» κινητό και προέρχονται από 24 χώρες. Η ρύπανση του πλανήτη από τα πλαστικά, η λειψυδρία, ο υπερπληθυσμός, η καταστροφή των δασών είναι μερικές από τις θεματικές των ταινιών που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ. Το φεστιβάλ απένειμε χθες, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Παρίσι, τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού.

Τα βραβεία του Mobile Film Festival 

Το διεθνές μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στο «Wallet» («Πορτοφόλι») της Fatima Nofely. Μέσα σε ένα λεπτό, η ταινία απεικονίζει έναν κόσμο όπου το νερό στη Γη είναι πλέον τόσο σπάνιο, ώστε έχει αντικαταστήσει τα χρήματα.

Η ταινία με τίτλο «Scream» του Gonzague Legout κέρδισε το μεγάλο Γαλλικό βραβείο. Η παραγωγός της, Christina Vieira, θέλει αυτή η ταινία να αποτελέσει παράδειγμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Πήγαμε στη Νορμανδία και θέλαμε να κάνουμε ένα κινηματογραφικά οικολογικό γύρισμα. Προσπαθήσαμε να μειώσουμε το αποτύπωμα του άνθρακα όσο το δυνατόν περισσότερο, κάναμε το ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, φάγαμε οικολογικά και τοπικά τρόφιμα και μαζέψαμε σκουπίδια από την παραλία», εξηγεί η παραγωγός της βραβευμένης ταινίας.

Το βραβείο καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στο «Vacation» («Διακοπές») των Christopher Axworthy και Robert Peacock. Στην ταινία τους οι δύο Βρετανοί μιλούν με χιούμορ για την «πλαστική ήπειρο» που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πέρυσι, το φεστιβάλ έλαβε περισσότερες από 700 ταινίες από 81 χώρες τις οποίες παρακολούθησαν 21 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι βραβευμένες ταινίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του φεστιβάλ.

ΠΗΓΕΣ: Euronews

 

Μοιράσου το άρθρο: