Τα άρματα στο καρναβάλι του του Βιαρέτζο, ένα από τα σημαντικότερα στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ξεχωριστά όχι μόνο για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα αλλά και για τα μηνύματα που μεταφέρουν, συχνά εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η ιταλική πόλη του Βιαρέτζο, που βρίσκεται κοντά στην Καράρα, έναν τόπο φημισμένο για τα λατομεία μαρμάρου και την παραγωγή μαρμάρινων γλυπτών, παρουσίασε και εφέτος στους λάτρεις του καρναβαλιού μια σειρά από θέματα-θεάματα που διασκεδάζουν και ταυτόχρονα προβληματίζουν.

Ο εκφοβισμός των παιδιών (μπούλινγκ), το μεταναστευτικό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά οι ειδήσεις από την αρένα της πολιτικής είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που σχολιάζονται με αφορμή το γιορτινό κλίμα του καρναβαλιού. Ακριβώς επειδή οι συνθήκες της διασκέδασης ευνοούν για την ευαισθητοποίηση γύρω από σημαντικά θέματα με έναν ανώδυνο τρόπο, το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας ήταν επίσης ένα από τα θέματα που προβλήθηκαν με την ευκαιρία της γιορτής του καρναβαλιού στο Βιαρέτζο.

Το άρμα Alta Marea του Ρομπέρτο Βανούτσι, που έχει ως θέμα του την θαλάσσια ρύπανση και αναπαριστά μία τεράστια φάλαινα 20 μέτρων, που πνίγεται από ένα συμπαγές κύμα από πλαστικές σακούλες, έκλεψε εφέτος τις εντυπώσεις.

Ο Βανούτσι, ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες στο Καρναβάλι του Βιαρέτζο, κατασκευάζει άρματα τεραστίων διαστάσεων από παπιέ-μασέ από το 1999. Έχει ήδη κερδίσει δύο φορές στον διαγωνισμό: Η πρώτη το 2003 με το άρμα «Ο έξυπνος εγκέφαλος» και η δεύτερη το 2010 με το «Μία μοναδική μητέρα, η Γη μας», που παρουσίαζε έναν λευκό κι έναν μαύρο κύκνο, το αγκάλιασμα των οποίων αποτελούσε ένα ξεκάθαρο σχόλιο κατά του ρατσισμού.

Ο τίτλος –Alta Marea– του φετινού άρματος του Βανούτσι (της φάλαινας που «πνίγεται» από σακούλες πλαστικού) αποτελεί λογοπαίγνιο ανάμεσα στις έννοιες «ανοικτή θάλασσα» και «ψηλή παλίρροια», τονίζοντας πόσο πολύ τα πλαστικά απορρίμματα έχουν μετατρέψει τους ωκεανούς και τις θάλασσες σε «σκουπιδοτενεκέδες της ανθρωπότητας».

Εξηγώντας πώς εμπνεύστηκε ώστε να δημιουργήσει το άρμα του, ο Βανούτσι ανέφερε: «Αφότου παρουσίασα το προσχέδιο του άρματος, το θέμα έχει γίνει ακόμη πιο ανησυχητικά επίκαιρο, είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας. Πάντοτε άκουγα να μιλούν για το ‘νησί από πλαστικά’ αλλά αφότου έδειξαν την ύπαρξή του, σε όλη τη σκληρότητα της εικόνας του, έμεινα κατάπληκτος. Και μου ήρθε στο μυαλό η σύνθεση αυτή»…

Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Καθαρίζοντας με μάσκες» -που αφορά την εθελοντική δράση για τον καθαρισμό της ακτογραμμής της Βερζίλια– και η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace Italia έσπευσε να ενώσει τις δυνάμεις της για την παρουσίαση του άρματος του Βανούτσι. Η συγκεκριμένη δράση θα ξεκινήσει το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου από την Πλατεία Μπελβεντέρε ντελε Μάσκερε και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου του Βιαρέτζο, του Ιδρύματος του Καρναβαλιού και με τη συμμετοχή του ίδιου του Βανούτσι, δημιουργού του άρματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: EPA- Carnevale di Viareggio

Μοιράσου το άρθρο: