«ΜιΑΖω»: Η συλλογικότητα που χαρίζει ζωή σε ανθρώπους και πράγματα

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜιΑΖω («Μια Άλλη Ζωή») ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων συμπολιτών*, με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τον σεβασμό του συνανθρώπου και του πλανήτη. Πρόσφατα, η συλλογικότητα βρήκε νέο σπίτι στο Χαλάνδρι (στην οδό Αριστοτέλους 84) και από τις 5 Ιουνίου λειτουργεί σ’ έναν πολυχώρο, στο εσωτερικό του οποίου φιλοξενούνται προσφερόμενα αγαθά και πραγματοποιούνται ενδιαφέροντα εργαστήρια. Στο πλαίσιο της δράσης τους, τα μέλη της ΜιΑΖω όχι μόνο δεν αφήνουν τα αχρείαστα να καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλά τα ανακυκλώνουν και τα μεταποιούν, προκειμένου να τα χαρίσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Προσφέρουμε αλλάζοντας καταναλωτικές συνήθειες 

«Λαμβάνουμε πολλά προϊόντα προς επανάχρηση, ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα που επισκευάζονται και είτε πωλούνται (πάντα σε χαμηλές τιμές, αποκλειστικά για την ενίσχυση της συλλογικότητας), είτε χρησιμοποιούνται στον χώρο, είτε χαρίζονται σε ευπαθείς ομάδες ανθρώπων. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, ώστε να αποκτήσει ο κόσμος μια άλλη καταναλωτική προσέγγιση που θα σέβεται το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την κοινωνία», αναφέρει στο ert.gr o Στρατής Ψαραδέλλης, υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη του χώρου της ΚοινΣΕπ.

Upcycling: Ένα αντικείμενο χιλιάδες «ζωές» 

«Η επαναχρησιμοποίηση είναι κάτι που, μέχρι πριν από λίγο καιρό, έμοιαζε αδιανόητο. Αυτά τα κάνανε οι γιαγιάδες μας σε εποχές φτώχειας. Τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να συνδεθούν με τις εποχές ευμάρειας που νομίζουμε ότι ζούμε σήμερα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, αρχίζουμε και σκεφτόμαστε διαφορετικά. Ο κόσμος φαίνεται πως θέλει να ανακυκλώσει, αλλά δεν έχει μάθει πώς να το κάνει. Οι καταναλωτικές μας συνήθειες- που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκαν από το marketing- ικανοποιούνται χωρίς ενοχές, όταν ξέρουμε ότι το πλαστικό μπουκάλι του αναψυκτικού, που διαφημίζεται ως zero waste (υλικό που εξασφαλίζει μηδενική παραγωγή απορριμμάτων), θα το πετάξουμε στην ανακύκλωση και η εταιρεία θα το πάρει και θα το κάνει αντικείμενο design. Πρέπει να μάθουμε ότι το πραγματικό zero waste είναι να μην παράγει κανείς σκουπίδια και εκεί είναι που χρειάζεται να εκπαιδευτούμε», επισημαίνει η Νάντια Κατσαρού, αρμόδια για την λειτουργία των εργαστηρίων κλωστοϋφαντουργίας και upcycling της ΜιΑΖω.

«ΜιΑΖω»: Η συλλογικότητα που χαρίζει ζωή σε ανθρώπους και πράγματα
Φωτό: Ιόλη Αρμάου

Η Χρύσα Δουζένη, υπεύθυνη οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης στην ομάδα, μιλά για τη διαδικασία συγκέντρωσης και αξιοποίησης των αγαθών. «Συλλέγουμε οτιδήποτε δεν χρειάζεται κάποιος. Θα καταλήξει στα σκουπίδια ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλον», λέει η ίδια και προσθέτει.  «Ανάμεσα στα αντικείμενα που φτάνουν εδώ είναι  πολλά ρούχα και παπούτσια -κατά πρώτο λόγο- αλλά και σκεύη κουζίνας, σεντόνια, παιχνίδια και διάφορα άλλα είδη που παραδίδονται δωρεάν σε δομές προσφύγων. Διάφορες ευπαθείς ομάδες μπορούν να πάρουν από εμάς δωρεάν ό,τι χρειάζονται, σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και με το δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεγγύης που έχουμε αναπτύξει χρόνια τώρα».

Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι,  η “γκάμα” των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για την κατασκευή νέων αντικειμένων είναι ατελείωτη.  Ακόμα και πράγματα  που έχουν καταστραφεί, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αλλά σε αυτή τη διαδικασία της «αναγέννησης», η φαντασία και η ευρηματικότητα έχουν πρωταρχικό ρόλο. «Από πεταμένα ξύλα μπορείς να φτιάξεις συρτάρια, έπιπλα, μέχρι και διακοσμητικά. Από πλαστικά μπουκάλια μπορείς να φτιάξεις κοσμήματα ή γλυπτά, από σπασμένα πλακάκια μπορείς να φτιάξεις ψηφιδωτά», σημειώνει με τη σειρά του ο  Δημήτρης Νασόπουλος, που ασχολείται με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τον κήπο και το μποστάνι της συλλογικότητας.

«ΜιΑΖω»: Η συλλογικότητα που χαρίζει ζωή σε ανθρώπους και πράγματα
Φωτό: Ιόλη Αρμάου

Εργαστήρια και αλληλεπιδράσεις

Πέρα από το να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αγαθά και (ανακυκλωμένα) αντικείμενα η ΜιΑΖω δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο που επισκέπτεται τον πολυχώρο να παρακολουθήσει εργαστήρια (επισκευής, μεταποίησης αντικειμένων κ.α) καταβάλλοντας ένα αντίτιμο συμμετοχής. Ακόμα, στο πλαίσιο των δράσεων της συλλογικότητας όποιος θέλει, μπορεί να ενημερωθεί για ζητήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή απλώς να μοιραστεί τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες του με άλλους συμπολίτες (πίνοντας, ίσως, έναν καφέ στην αυλή του πολυχώρου).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις θεματικές όλων των εργαστηρίων- τα οποία θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο– υπάρχουν στην ιστοσελίδα της συλλογικότητας. Σύντομα θα αναρτηθούν στον ιστότοπο νέες πληροφορίες για τις  ημέρες, τις ώρες  και τα κόστη συμμετοχής.

Οικονομικοί πόροι

Η καταβολή ενός χρηματικού ποσού για τη συμμετοχή στα εργαστήρια και η αγορά προϊόντων σε χαμηλές τιμές εξασφαλίζουν κάποια έσοδα για τη λειτουργία της συλλογικότητας. Ωστόσο η ΚοινΣΕπ δεν δημιουργήθηκε με στόχο το κέρδος. «Οι οικονομικοί μας πόροι προέρχονται από χρήματα που διαθέσαμε εμείς, τα αρχικά μέλη της ομάδας, αλλά και από τις χορηγίες φίλων που πιστεύουν στο εγχείρημά μας και θέλησαν να μας στηρίξουν. Επίσης βρίσκονται στο δρόμο μας συνοδοιπόροι και συνεργάτες που μάς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Σημαντικό είναι και το κομμάτι των εθελοντών που προσφέρουν εργασία στον χώρο μας. Μακροπρόθεσμο πλάνο μας είναι να καταφέρει αυτή η συνεργατική επιχείρηση να χρηματοδοτείται από τις δράσεις της και να προσφέρει αμειβόμενη εργασία σε εκείνους που τη χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Δουζένη.

«ΜιΑΖω»: Η συλλογικότητα που χαρίζει ζωή σε ανθρώπους και πράγματα
Φωτό: Ιόλη Αρμάου

Όραμα για συνεργασία

Μιλώντας για τις προτεραιότητες και τους στόχους της ομάδας -εξηγώντας γιατί η ΜιΑΖω είναι σημαντική για την κοινωνία- η Μαριάννα Ψαραδέλλη, βιολόγος/υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναφέρει: «Η ΜιΑΖω, όλοι εμείς, επιθυμούμε να προωθήσουμε μια πολιτισμική αλλαγή, με σκοπό την προστασία της ζωής στον πλανήτη. Θέλουμε ο χώρος μας να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής και διαμόρφωσης ιδεών, να γίνει “εργαλείο” στα χέρια των ανθρώπων. Στόχος είναι να χρησιμοποιούμε (τα υλικά) ξανά και ξανά. Και από την άλλη, να σταματήσουμε τη χρήση αντικειμένων που παράγονται από μια ολόκληρη βιομηχανία, ώστε να έχουν διάρκεια ζωής (μόνο) μερικές ώρες ή και μέρες.

»Είμαστε και εμείς εδώ, για να εφαρμόσουμε από κοινού τις αλλαγές στον τρόπο που υπάρχουμε και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της ζωής στον πλανήτη», καταλήγει.

* Ο Johovah Quarshie, πρόσφυγας από την Γκάνα, υπεύθυνος γενικών καθηκόντων στον χώρο της ΚοινΣΕπ, είναι επίσης ένα από τα βασικά μέλη της συλλογικότητας.

«ΜιΑΖω»: Η συλλογικότητα που χαρίζει ζωή σε ανθρώπους και πράγματα
Φωτό: Ιόλη Αρμάου

Χρήσιμες πληροφορίες:

Ο πολυχώρος της ΜιΑΖω (Αριστελους 84, Χαλάνδρι) λειτουργεί από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή (10:00-20:00) και το Σάββατο (10:00-15:00).

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΜιΑΖω 

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της συλλογικότητας στο Facebook

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2130991697-98


Φωτογραφίες: Ιόλη Αρμάου

Βίντεο: ΜιΑΖω

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος