Τα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο ερευνώνται μέσα από τις πρωτότυπες δημιουργίες που παρουσιάζονται στο φετινό Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου.

Ένα «κλασικό» μαύρο ταξί της βρετανικής πρωτεύουσας, μια αίθουσα τέχνης δίπλα στο κράσπεδο ενός πεζοδρομίου και ένα παγκάκι κοντά σε μια πολύ μεγάλη «ζαρντινιέρα» είναι μερικά από τα μίνι πάρκα που σχεδίασαν αρχιτέκτονες και σχεδιαστές στο πλαίσιο του θεσμού.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Fatkin μεταμόρφωσε ένα Λονδρέζικο μαύρο ταξί (σύμβολο, άλλοτε, του βρετανικού αστικού τοπίου)- σε έναν χώρο χαλάρωσης. Το ονόμασε «The London Cablet», και φύτεψε γύρω του φυτά που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα λειτουργώντας ως οικότοπος για τα έντομα και κάνοντας πιο πράσινο τον δρόμο. Στόχος των δημιουργών ήταν να δείξουν ότι τα οχήματα μπορούν να ανακυκλωθούν ομορφαίνοντας τις πόλεις και δημιουργώντας οφέλη για το αστικό περιβάλλον.

Από τη μεριά του, ο καλλιτέχνης Πάτρικ Μακεβόι μετέτρεψε έναν χώρο, στο St Martins le Grand, που δεν χρησιμοποιείτο, σε υπαίθρια αίθουσα τέχνης, καλώντας τους περαστικούς να ζωγραφίσουν πάνω σε πλάκες πεζοδρομίου, τοποθετημένες σε καβαλέτα.

Για ένα ακόμα πάρκο, με την ονομασία «Rocks and Reeds» -που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο PARTI– χρησιμοποιήθηκαν υλικά από γιαπιά κατεδάφισης. Τα αγριολούλουδα στη «ζαρντινιέρα» δίνουν επιπλέον πράσινο και προστατεύουν από τη ρύπανση στην πόλη.

Τα μίνι πάρκα του φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου που έχει ως θέμα τα «Όρια» θα παρουσιάζονται στο Σίτι μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Τα «Παρκάκια του Σίτι» δεν αναδεικνύουν μόνο τη δεξαμενή ταλαντούχων αρχιτεκτόνων του Λονδίνου, αναδυόμενων και καθιερωμένων, αλλά και υπογραμμίζουν τον συχνά λησμονημένο, παραμελημένο χώρο δίπλα στο κράσπεδο ενός πεζοδρομίου ως ευκαιρία-κλειδί για να ικανοποιηθεί η ανάγκη που έχει το Σίτι να αυξηθεί εκεί το πράσινο και ο δημόσιος χώρος», τόνισε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου, Τάμσι Τόμσον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ www.dezeen.com

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: