Το νησί East Island στη Χαβάη, που βρίσκεται περίπου 550 μίλια βορειοδυτικά της Χονολουλού, «σβήστηκε» από τον χάρτη εξαιτίας του τυφώνα Walaka.

Το βυθισμένο, πια, νησί αποτελεί μέρος μιας νησιωτικής αλυσίδας που, νωρίτερα τον Οκτώβριο, χτυπήθηκε από τις ισχυρές καταιγίδες του τυφώνα.

Στο East Island δεν κατοικούν άνθρωποι, ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί το νησί αποτελεί καταφύγιο για δύο από τα πλέον απειλούμενα είδη ζώων στον πλανήτη: Τις πράσινες θαλάσσιες χελώνες και τις φώκιες της Χαβάης.

‘Όπως εξηγεί ο Chip Fletcher, καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα, σχεδόν το 96% του πληθυσμού των πράσινων θαλάσσιων χελωνών της Χαβάης φτάνει στη συγκεκριμένη νησιωτική αλυσίδα, προκειμένου να βρει ασφαλές καταφύγιο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

Τα νησιά στην περιοχή αυτή είναι, κατά κύριο λόγο, μικρά στρώματα άμμου και χαλικιών που βρίσκονται πάνω από ένα βυθισμένο, εξαφανισμένο ηφαίστειο.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την αιτία της εξαφάνισης του East Island, ο Fletcher αναφέρει: «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα εν λόγω νησιά σχηματίζονται όταν κατεβαίνει η στάθμη της θάλασσας». «Αυτή τη στιγμή, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, με αποτέλεσμα η “βάση” πάνω στην οποία αυτά σχηματίζονται να μην υπάρχει», πρόσθεσε. Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, το East Island είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το νερό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο τυφώνας Walaka, κατηγορίας 5 ως προς τον βαθμό έντασης, με ταχύτητες ανέμων που ξεπέρασαν τα 157 μίλια την ώρα, ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς που πέρασαν εφέτος από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ CNN

Βίντεο: The Guardian

Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Χαβάης

Μοιράσου το άρθρο: