Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα;

Κι όμως, το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ακόμα· υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο για να αναχαιτίσουμε την καταστροφική πορεία της κλιματικής αλλαγής, και να μην αφήνουμε τις τύχες μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία μας παρουσιάζουν σε μία ενδιαφέρουσα μετα-ανάλυση 53 ερευνών 61 καταναλωτικές επιλογές που θα μείωναν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (αποτύπωμα άνθρακα – carbon footprint) αυξάνονται σταθερά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ταχύτερες, μεγαλύτερες και άμεσες μειώσεις εκπομπών CO2 για τον περιορισμό των αθροιστικών εκπομπών και την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών το 2050.

Οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030, και να φτάσουν στο μηδέν έως το 2050 προκειμένου να περιοριστεί η μεταβολή της θερμοκρασίας στους 1,5°C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, υπενθυμίζουν οι ερευνητές στην εισαγωγή της μελέτης τους. Οι πιθανές επιπτώσεις και κίνδυνοι είναι σημαντικά χαμηλότεροι για την υπερθέρμανση του πλανήτη στο σενάριο αύξησης κατά 1,5°C σε σύγκριση με τους 2°C.

Εκτιμάται ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος σε πληθυσμό 8,5 δισεκατομμυρίων έως το 2030, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 2,8 tCO2eq κατά κεφαλήν. Βέβαια, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την ιδιαιτέρως άνιση κατανομή ανάλογα με το εισόδημα και τη χώρα. Για παράδειγμα, το μέσο κατά κεφαλήν ανθρακικό αποτύπωμα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης ανέρχεται σε 13,4 και 7,5 tCO2eq αντίστοιχα, ενώ αυτό της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε 1,7 tCO2eq.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές* προσδιόρισαν αρχικά 771 καταναλωτικές επιλογές και κατέληξαν σε 61 με υψηλό δυναμικό μετριασμού που μετράται σε τόνους ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν ανά έτος (tCO2eq/cap). Με απλά λόγια, 61 αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για τις μεταφορές, οι επιλογές που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος με μέση δυνατότητα μείωσης άνω των 1,7 tCO2eq κατά κεφαλήν περιλαμβάνουν:

  • τη ζωή χωρίς αυτοκίνητο
  • τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητο όχημα
  • τη μείωση πτήσεων κατά μία πτήση μεγάλης απόστασης τον χρόνο

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα;

Στο πλαίσιο της διατροφής, η υψηλότερη εξοικονόμηση άνθρακα προέρχεται από:

  • την υιοθέτηση vegan διατροφής (με μέση τιμή και διάμεσο δυναμικό μετριασμού 0,9 και 0,8 tCO2eq κατά κεφαλήν, αντίστοιχα)
  • τη χρήση αποδοτικότερου εξοπλισμού για μαγείρεμα
  • τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος
  • την υιοθέτηση μεσογειακής / χορτοφαγικής / οργανικής διατροφής

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα;Στον τομέα της στέγασης, οι επιλογές με το υψηλότερο δυναμικό μετριασμού είναι:

  • η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας (με διάμεσο στο 1,6 tCO2eq κατά κεφαλήν)
  • η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην οικία από ανανεώσιμες πηγές
  • η ανακαίνιση και η ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα;Διαπιστώνουμε ότι οι κορυφαίες 10 καταναλωτικές επιλογές αποδίδουν μαζί ένα μέσο δυναμικό μετριασμού 9,2 tCO2eq κατά κεφαλήν, υποδεικνύοντας ουσιαστικές συνεισφορές στην επίτευξη του στόχου της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C, ιδιαίτερα όσον αφορά σε άτομα υψηλού εισοδήματος.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα;


*Diana Ivanova et al 2020 Environ. Res. Lett. in press https://doi.org/10.1088/1748-9326/ab8589 

Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος