Πώς θα κάνει «πράσινη και έξυπνη» την Αστυπάλαια η Volkswagen – Όλο το σχέδιο

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Volkswagen AG για την μεγάλη, πράσινη, καινοτομική επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια. “Η Αστυπάλαια μπορεί και θα γίνει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως “όλες αυτές οι επενδύσεις επανατοποθετούν την Ελλάδα στο χάρτη σε μία χώρα που δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό και τη γεωγραφική της τοποθεσία, αλλά αγκαλιάζει το μέλλον και όταν μιλάμε για μέλλον, μιλάμε για καινοτομία (…) στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στην πράσινη ανάπτυξη”.

Μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG.

Οπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης, πρωταρχικός σκοπός είναι πώς θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη, μέσω ενός προγράμματος που πληροί τις βέλτιστες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του ο Herbert Diess, πρόεδρος ΔΣ της Volkswagen, είπε πως «η Αστυπάλαια γίνεται το ιδανικό μέρος προκειμένου να δούμε στην πράξη πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το κλίμα και τις θεμελιώδεις αξίες μας μέσα από αυτή την καινοτόμο συνεργασία».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, απώτερος στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι να συμβάλει στη διατήρηση καλών συνθηκών διαβίωσης στον πλανήτη, στην ευκολότερη μετακίνηση και στην επίτευξη μιας κοινωνίας ουδέτερης προς το περιβάλλον, μέσω νέων ευρημάτων και εμπειριών.

Ο ίδιος μάλιστα αναγνωρίζει την ευθύνη της αυτοκινητοβιομηχανίας στη μόλυνση του περιβάλλοντος και επιχειρεί να συνδράμει στη «μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα που διανύουμε», στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ως σύμμαχος στην εν λόγω επένδυση τοποθετείται και ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας, ο οποίος εκφράζει τον ενθουσιασμό και τη μεγάλη τιμή που νιώθει για την επιλογή του νησιού, το οποίο θα αποτελέσει σύντομα παράδειγμα οικολογικού τρόπου ζωής.

Το έργο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026, επιμερίζεται σε 3 βασικές φάσεις.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

-την αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα,

-την παροχή γενναίων κινήτρων, πέραν αυτών που έχει θεσμοθετήσει ήδη η ελληνική κυβέρνηση, για την αντικατάσταση των οχημάτων των κατοίκων με ηλεκτρικά

-και την ανάπτυξη «πράσινης» μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό.

Προβλέπεται επίσης να «τρέξει» και το πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στο νησί.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ που μάλιστα έρχεται σε συνέχεια των επενδύσεων της Microsoft και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και την τελευταία επένδυση της Lamda στο data-center.

«H Ελλάδα επανατοποθετείται στο χάρτη» , σημείωσε ο ΠΘ, προσθέτοντας ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

Όπως τόνισαν όλες οι πλευρές, η επένδυση δεν πρόκειται να επηρεάσει τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού ούτε την πολιτιστική του κληρονομιά, ενώ ο ΠΘ δεσμεύτηκε ότι μόλις οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, θα επισκεφθεί το νησί για να δει από κοντά το έργο.

Τέλος, ο κύριος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως το εν λόγω σχέδιο φωτίζει την Ελλάδα με αυτοπεποίθηση ως επενδυτικό προορισμό, διευρύνοντας την αναπτυξιακή της προοπτική.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wLo-EvbVhY0[/embedyt]

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Μ. Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος